středa 10. ledna 2024

V den narozenin Františka zničil blesk klíč a ruku sochy sv. Petra v Argentině (2024)

 

V den narozenin Františka zničil blesk klíč a ruku sochy sv. Petra v Argentině (2024)

Socha sv. Petra se zničenou rukou na chrámu Naší Paní Růžencové v San Nicolásu (vlevo), chrám (vpravo)

2. ledna 2024

SAN NICOLÁS DE LOS ARROYOS, Argentina. (LifeSiteNews) – Několik novinářů potvrdilo, že blesk 17. prosince 2023, v den narozenin papeže Františka a den před zveřejněním vatikánského dokumentu Fiducia supplicans, který schvaluje „žehnání“ homosexuálů, zničil klíče a pravou ruku sochy sv. Petra v Argentině.

Lepanto Institute přinesl v neděli zprávu, že vyslal nejmenovaného člověka ke chrámu Naší Paní Růžencové v San Nicolás severně od Buenos Aires, kde je tato socha umístěna, aby pořídil fotografie a potvrdil tento úder blesku, o němž původně 26. prosince přinesl zprávu italský blogger Andrea Cionci.

Na síti X pak institut sdílel titulek „Blesk ze 17. prosince POTVRZEN“ a poznamenal, že blesk do sochy udeřil navzdory skutečnosti, že je nad ním, jak je vidět na fotkách, asi v desetimetrové výšce umístěno několik hromosvodů,.

Nezisková organizace Catholic Vote na místo také vyslala jednoho novináře, který rovněž potvrdil, že blesk do sochy udeřil 17. prosince a zničil klíče v pravé ruce sochy sv. Petra. Zpravodajský server poznamenal, že díky mnoha okolním hromosvodům je taková událost „vysoce nepravděpodobná“.

Cionci a jiní zdůrazňovali, že datum, kdy blesk udeřil, i místo, kde se to stalo, jsou pozoruhodné. Socha je umístěna v provincii Buenos Aires, asi 250 km severozápadně od města Buenos Aires, kde se František narodil, vyrostl a kde byl arcibiskupem.

„Zarážející je, že k této události došlo v den narozenin Jorgeho Marii Bergoglia, den před zveřejněním deklarace Fiducia supplicans, která otevírá možnost žehnání homosexuálním párům,“ napsal Cionci.

Italský blogger také poukázal na to, že sv. Petr je tradičně zobrazován se dvěma klíči v ruce: zlatý klič reprezentuje papežovu pravomoc „svazovat a rozvazovat“ na nebi. Tuto pravomoc mu dal Sám Kristus, jak stojí v evangeliu sv. Matouše 16:19: „A tobě dám klíče od království nebeského: Cokoliv svážeš na zemi, bude svázáno i na nebi; a cokoliv rozvážeš na zemi, bude rozvázáno i na nebi.“

„Zvláštní je, že, jak se zdá, tato socha držela pouze jeden klíč,“ poznamenal Cionci.

Tradicionalistický katolický komentátor Anthony Stine v pondělí upřesnil, že podle nezávislých badatelů sice blesk 17. prosince skutečně zničil klíče a pravou ruku sochy, ale svatozář na soše v rozporu s výše uvedenými zprávami chybí již od září 2018.

„Fotky z doby před zářím 2018 sochu ukazují se svatozáří. Ale fotky z doby po září 2018 ji ukazují bez ní,“ informoval Stine. Fotografie sdílená katolickým bloggerem Ronaldem Contem ukazuje sochu bez svatozáře, ale s nedotčeným klíčem. Conte si původně myslel, že fotky sochy po úderu blesku jsou „fake“

Stine naznačil, že načasování zničení svatozáře je také výmluvné, protože 18. září 2018 František promulgoval apoštolskou konstituci Episcopalis communio, která „ohlašuje Františkův úmysl zbořit katolickou Církev, jaká byla, a nahradit ji synodální církví“.

Stine dále poznamenal, že někteří pozorovatelé popsali konstituci Episcopalis communio jako uskutečnění Františkovy apoštolské exhortace Evangelii gaudium, v níž vyjádřil svůj úmysl „důkladně přebudovat všechny církevní struktury, aby se staly více misijními“.

Tento komentátor se také vyjádřil k významu zkázy ze 17. prosince a poukázal na to, že „nejenže chybí klíč, ale chybí i ruka, kterou jsme si v sakrálním umění zvykli spojovat s učitelským úřadem. Je prostě pryč. Žádné další škody na soše nevznikly.“

„Skoro jako by symbolicky bylo v pořádku samo papežství. Úřad je v pořádku,“ pokračoval. „Petr stále má svou autoritu úřadu, ale tento konkrétní učitel už nemá žádnou autoritu. Je to určitý vnitřní pocit, který jsem měl, když jsem se na tuto sochu díval v kontextu.“

Podle Cionciho kněží tohoto chrámu potvrdili, že blesk do sochy udeřil, ale nesouhlasili s jeho názorem na tuto událost a prohlašovali, že „farnost nesouhlasí s výkladem, který se s ohledem na poškození sochy svatého apoštola Petra předkládá“.

Deník Buenos Aires Herald 17. prosince informoval, že se toho dne časně ráno provincií Buenos Aires prohnala „silná bouře“. Ve svém videokomentáři Stine ukázal radarovou mapu předpovědi počasí potvrzující, že bouře postihla oblast San Nicolás de los Arroyos, kde se chrám Naší Paní Růžencové nachází.

Zdroj: LifeSiteNews

Překlad: D. Grof