pátek 5. ledna 2024

Farní kněz v kázání kritizuje Františka a je exkomunikován (2024)

 

Farní kněz v kázání kritizuje Františka a je exkomunikován (2024)

4. ledna 2024

Je to něco, co by bylo před deseti lety nepředstavitelné – natožpak před padesáti lety. V kázání 31. prosince farní kněz v Guasticce v Itálii, otec Ramon Guidetti, nazval papeže „antikristem“. Řekl:

„Letos 17. prosince udeřil blesk do sochy sv. Petra u chrámu poblíž Buenos Aires, kde byl nejmenovaný [papež František] arcibiskupem. A co spálil? Svatozář a klíče. Svatozář proto, že Petr již není svatý, jelikož je tu jezuitský zednář napojený na světové mocnosti, papež uzurpátor. A klíče proto, že je měl v držení dobrý Benedikt.“

Kněz, který by takovou věc řekl o Piovi XII., Janu Pavlu II. nebo Pavlu VI. nebo o kterémkoliv papeži před Františkem by musel čelit výkřikům pobouření ze svého stáda.

Stádo otce Guidettiho, týrané dekádou ničemné krutosti, pohoršení a omylu, reagovalo zcela odlišně. Věřící tomuto poselství svého pastýře „nadšeně aplaudovali“. To, že se to stalo v Itálii – zemi, kde je oddanost papeži historicky nejsilnější – je zcela neuvěřitelné.

Tato scéna se však mohla odehrát takřka kdekoliv na světě. Tam i onde biskupové i laici společně odmítají pokusy papeže Františka změnit učení Církve a pohoršovat věrné katolíky. Hluboce zakořeněná antipatie vůči papeži Františkovi se stala celosvětovou. Jen pár jeho loajálních stoupenců dokáže překousnout jeho snahu chránit sériové zneuživatele jako je Rupnik, Zanchetta a McCarrick, jeho krutost vůči kardinálu Burkovi a tradičním katolíkům, jeho dvojznačná a nejasná věroučná prohlášení. Rozhořčení se neomezuje na pár amerických tradicionalistů, jak si jeho loajální stoupenci myslí – převládá ve Francii, Itálii, Africe, Jižní Americe, Polsku – všude, kde jsou ještě věrní katolíci. František tak důkladně znevážil úřad, který zastává, že zvráceným způsobem sjednocuje celosvětovou Církev.

Na rozdíl od otce Rupnika, pachatele sériových zneužití, byl otec Guidetti okamžitě exkomunikován. A na rozdíl od otce Rupnika je nepravděpodobné, že v jeho prospěch papež František zasáhne. Nejsmutnější částí toho všeho není příběh samotného otce Guidettiho, ale milionů katolíků po celém světě, kteří Církev opouštějí kvůli pohoršením, která František způsobil díky své ohromné krutosti.

Ve světle uplynulého desetiletí je pro nás všechny více než kdy jindy nutné, abychom se v této době zmatku a bezvěrectví modlili a postili a udržovali silné farní komunity.

Zdroj: Rorate Caeli

Překlad: D. Grof