úterý 31. ledna 2017

„Regularizace“ FSSPX je blízko (2017)


„Regularizace“ FSSPX je blízko (2017)
REX!: Níže přinášíme čtenářům dvě zprávy týkající se „regularizace“ FSSPX. První z nich byla jako oficiální zpráva zveřejněna na stránkách Amerického distriktu FSSPX, druhou zveřejnil „konzervativní“ blog Rorate Caeli. Komentář k nim uvádíme na konci článku.
***
Biskup Fellay dal Římu jasnou podmínku
30. ledna 2017
http://sspx.org/sites/sspx/files/styles/news_big/public/news/fellay-tvlibertes.jpg?itok=l15MYZjx
TV Libertés - 29. ledna 2017
V rozhovoru s nezávislou francouzskou televizní stanicí biskup Fellay komentoval současný stav vztahů mezi Římem a FSSPX.
Během dvacetiminutového rozhovoru pro TV Libertés 29. ledna 2017 biskup Bernard Fellay, generální představený Bratrstva sv. Pia X. (FSSPX), komentoval krizi Církve po Druhém vatikánském koncilu, reakci kléru na dnešní zmatení, růžencové křížové tažení a papeže Františka.
Biskup Fellay také komentoval osobní prelaturu nabízenou FSSPX:
Myslím si, že nemusíme čekat na to, až bude vše v Církvi vyřešeno, na to, až budou všechny problémy vyřešeny. Je však nutný určitý počet podmínek, a pro nás je zásadní podmínkou naše přežití. Takže jsem Římu velice jasně řekl, že, jak ve své době říkal arcibiskup Lefebvre, máme sine qua non podmínku: jestliže tato podmínka nebude splněna, pak se nepohneme. A tato podmínka je pro nás, abychom mohli zůstat, jací jsme, abychom zachovali všechny zásady, které nás držely při životě, které nás zachovávaly katolickými.
O ekumenismu a náboženské svobodě
Myslím, že zde postupujeme vpřed, správným směrem. Řím povoluje. Je to docela nedávno; řekněme, že je to teď přes dva roky, Řím nám říká, že existují otázky, nebo můžeme dokonce říct prohlášení, předkládaná koncilem, která nejsou vyžadována jako meřítka toho, zda jsme katoličtí. To znamená, že my máme právo nesouhlasit a přesto být považovaní za katolíky. A tyto otázky jsou přesně ty, které rozporujeme.
Dle Andrea Tornielliho ve  Vatican Insider 30. ledna 2017, arcibiskup Guido Pozzo, sekretář Komise Ecclesia Dei, potvrdil slova biskupa Fellayho: „V tuto chvíli pracujeme na dovršení některých aspektů kanonického řešení, jímž bude osobní prelatura.“
Konkrétně arcibiskup Pozzo potvrdil důležitou informaci zveřejněnou biskupem Fellayem v rozhovoru s TV Libertés:
Svatý stolec povoluje a toleruje kněžská svěcení Bratrstva sv. Pia X., poté, co uvedou jména svěcenců místnímu biskupovi, přičemž je nadále považuje za platná, ale ne legální.“
Při příležitosti kněžského svěcení P. Daniela Sabura 2. července 2016 biskup Alfonso de Galarreta prozradil, že byl biskupu Fellaymu poslán dopis z Kongregace pro nauku Víry. V něm bylo řečeno, že FSSPX může pokračovat ve svých kněžských svěceních bez povolení místního biskupa, ale mělo by oznámit jména vysvěcených kněží.
Úplný rozhovor biskupa Fellayho zveřejníme v blízké budoucnosti.
Zdroj: SSPX USA
Překlad: D. Grof
***
Ecclesia Dei potvrzuje Fellayho: „Plné společenství s FSSPX je blízko.“
30. ledna 2017
Od Andrea Tornielliho, který je jedním z neoficiálních mluvčích papeže Františka v jeho pontifikátu, v článku pro La Stampa dnes ráno:
V tuto chvíli pracujeme na dovršení některých aspektů kanonického rámce, jímž bude osobní prelatura.“ Arcibiskup Guido Pozzo, sekretář Komise Ecclesia Dei, který je zodpovědný za rozhovory s Bratrstvem Sv. Pia X., potvrzuje [slova generálního představeného FSSPX Fellayho] pro Vatican Insider, že stadium plného společenství s lefebvristy je blízko. Úspěšné dosažení dohody je nyní zřetelně nadohled, i když je ještě potřeba nějaký čas.
Zdroj: Rorate Caeli
Překlad: D. Grof
***
Komentář REX!: Zprávu zveřejněnou na Rorate Caeli potvrzuje zpráva oficiálně zveřejněná na stránkách Amerického distriktu FSSPX, který se v posledních letech vždy vyjadřuje zcela v souladu s menzingenskou linií vedení FSSPX. Informaci lze proto považovat za relevantní.
Biskup Fellay se jako obvykle odvolává na arcibiskupa Lefebvra a mluví o podmínce sine qua non, tj. o podmínce bez níž není možné dojít dohody. Říká, že touto podmínkou je, aby neomodernistický Řím přijal FSSPX „jaké je“. Nicméně jedinou podmínkou arcibiskupa Lefebvra bylo, že se Řím musí obrátit, vrátit se k Tradici, což byla do nedávné doby také podmínka celého FSSPX.
Bohužel biskup Fellay je zřejmě rozhodnut dovést FSSPX do náručí neomodernistického Říma za každou cenu. Děje se tak v době, kdy byl například suspendován Novus Ordo kněz v Kolumbii, protože „veřejně i soukromě vyjádřil své odmítnutí věroučných a pastoračních nauk Svatého Otce Františka, především týkajících se manželství a eucharistie“, jak to ve svém výnosu napsal jeho biskup. Děje se tak navzdory tomu, že dokonce i čtyři pseudokonzervativní preláti měli potřebu dotazovat se papeže Bergoglia ohledně jeho exhortace Amoris Laetitia; v době, kdy už i někteří Novus Ordo kněží a věřící vyjadřují čím dál hlasitěji své obavy a nesouhlas s tím, co se děje ve Vatikánu a kdy je zcela zřejmé, že papež Bergoglio se nezastaví před ničím.
Přesto biskup Fellay věří, že Řím umožní FSSPX zůstat „jací jsme“. V tom případě otázkou, kterou by si členové FSSPX měli položit, je: „Jací jsme?“ Jsme kněžími Bratrstva, jež založil arcibiskup Lefebvre, nebo kněžími Novobratrstva, jež, obrazně řečeno, založil biskup Fellay? Podobné otázky po své identitě by si měli položit také věřící kolem FSSPX. Například: Je nám ve skutečnosti bližší arcibiskup Lefebvre nebo preláti s „indultní“ mentalitou jako jsou autoři dubií?
A nebo je možná dobré si položit obecnou otázku: „Do kdy se dá z nouze dělat ctnost?“