středa 6. března 2024

Vůdce FSSP hraje patolízala Bergogliovi (2024)

Vůdce FSSP hraje patolízala Bergogliovi (2024)

...ale není to nic platné a Římem se šíří zvěsti, že FSSP bude omezeno

Ratzinger to říkal. Bergoglio to říkal. Konec Bratrstva sv. Petra (FSSP) se blíží. My na webu TRADITIO Fathers jsme to předpovídali už v roce 1988, když Wojtyla v panice, že se zrychlí rozkol tradičních katolíků s Novocírkví kvůli tomu, že arcibiskup Lefebvre v onom roce vysvětil čtyři tradiční biskupy, připustil na provizorním základě fungování FSSP. Byla to zoufalá snaha zastavit odchod konzervativních věřících z Novocírkve do tradičních kostelů, kaplí a oratoří nezávislých na Novocírkvi a novém mešním řádu.

29. února 2024 se generální představený FSSP Andrzej Komorowski na vlastní žádost setkal s Františkem, aby FSSP mohlo „projevit hlubokou vděčnost Svatému otci“. Skutečným důvodem k setkání bylo to, že FSSP se třese strachy kvůli zvěstem kolujícím v Římě, že FSSP bude další na řadě na Bergogliově popravčím špalku. FSSP už visí na vlásku a jeho existence se nyní opírá o pouhé „Decretum“ z 11. února 2022, které obsahuje následující časovanou bombu:

Sanctus Pater etiam suadet ut sedulo cogitetur, quantum fieri potest, de statutis in litteris apostolicis motu proprio datis "Traditionis Custodes [07/16/2021].

Svatý otec také nabádá, aby se pokud možno horlivě dbalo na ustanovení apoštolského listu motu proprio „Traditionis custodes“ (16. července 2021).

Interní zprávy ze setkání naznačují, že si Komorowski Bergogliovi stěžoval na „obtíže, s nimiž se setkáváme“ od vydání tohoto výnosu. Komorowski později setkání označil jako „srdečné“, což je obecný diplomatický eufemismus. Co jiného mohl dělat? Vatikán samotný však nezveřejnil žádné přísliby. Další existence FSSP zůstala stejně nejasná jako předtím, než Komorowski v panice požádal o setkání. Bergoglio může kdykoliv změnit kurz a FSSP může být kdykoliv výrazně omezeno.

Ze setkání již uniklo tajné memorandum, které FSSP ve své vlastní tiskové zprávě o schůzce záměrně vynechalo, že Bergoglio potvrdil to, co už Wojtyla a Ratzinger de facto požadovali jako známku kapitulace před novým mešním řádem, totiž, aby kněží FSSP každoročně na Zelený čtvrtek „koncelebrovali“ mši křižma v Novus Ordo ritu spolu s diecézním Novus Ordo biskupem. Koncelebrace, při níž zástup kněží společně simuluje mši, svatokrádežně porušuje tradiční katolickou praxi platnou dva tisíce let a je ve skutečnosti protestantskou praxí. „Mše křižma“ není katolickou tradiční mší, ale byla vytvořena knězem-zednářem Annibalem Bugninim a zavedena v roce 1956 při přechodu k „nové mši“.

Pro tradiční katolíky: Bergoglio v „Traditonis custodes“ již latinskou mši dle misálu z roku 1962 na priorátech FSSP omezil pouze pro klérus a domácí personál. „Traditionis custodes“ bylo motu proprio z 16. července 2021, kterým se na celém světě zakázala latinská mše dle misálu z roku 1962, která ve skutečnosti ani není [původní] tradiční latinskou mší. Je zřejmé, že se to rozkřiklo: užitečnost FSSP pro Novocírkev jako obojaká předehra k plnohodnotnému novému mešnímu řádu skončila a konec FSSP je nyní na dohled.

Zdroj: The TRADITIO Fathers

Překlad: D. Grof