neděle 10. března 2024

Komentář Eleison DCCCLXIX – Hovoří Putin (2024)

 

Komentář Eleison DCCCLXIX – Hovoří Putin (2024)

(869)

9. března 2024

HOVOŘÍ PUTIN

Dne 6. února vedl známý a slušný americký novinář rozhovor s ruským prezidentem Putinem, který je intenzivně a soustavně očerňován v odporných západních médiích. Odvážně dal Putinovi možnost představit své argumenty západnímu publiku. Výběr níže obsahuje méně než 5 % původní délky rozhovoru:

Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 nám slíbili, že NATO se nebude šířit na východ. Doteď proběhlo pět vln rozšiřování. V roce 2014 došlo na Ukrajině ke státnímu převratu podporovanému USA. Ukrajina zahájila válku na Donbasu s použitím letectva a dělostřelectva proti civilistům. Vytvořila hrozbu pro Krym, který jsme museli vzít pod svou ochranu. Pak současné ukrajinské vedení prohlásilo, že nebude realizovat Minské dohody podepsané po roce 2014, v nichž byl předložen plán pro mírovou dohodu na Donbasu. V nedávné době bývalí vůdci Německa a Francie otevřeně řekli, že skutečně podepsali Minské dohody, ale nikdy je nebrali vážně. Nereagovat by byla z naší strany zaviněná nedbalost. Byli to Ukrajinci, kdo začali válku v roce 2014. Naším cílem teď je, ji ukončit.

Neodmítali jsme hovořit. Vyjednávali jsme s Ukrajinou v Istanbulu v roce 2022 a David Arachamija, který vedl ukrajinskou delegaci dokonce předběžně podepsal mírovou dohodu. Válka by skončila, kdyby Ukrajina upustila od touhy připojit se k NATO. Arachamija veřejně prohlásil, že Boris Johnson, tehdejší britský premiér, přijel do Kyjeva a zrazoval Ukrajinu od toho, aby to udělala. Johnson řekl, že je lepší bojovat proti Rusku a nepodepsat žádnou dohodu. Pokud jde o NATO, snaží se zastrašit své vlastní obyvatelstvo imaginární ruskou hrozbou. Myslící lidé dokonale chápou, že je falešná. Nemáme žádné zájmy v Polsku, Lotyšsku nebo kdekoliv jinde. Jsou to hororové příběhy k vymámení dalších peněz od amerických a evropských daňových poplatníků. Je proti zdravému rozumu zapojit se do nějakého druhu globální války, která lidstvo přivede na pokraj zničení.

Vyhodilo NATO/CIA plynovod Nord Stream v roce 2022? Ano. Ten, kdo to udělal, musel mít nejen dostatečný motiv, ale také nezbytné schopnosti. Může existovat mnoho lidí, kteří mají zájem zastavit Nord Stream, ale ne všichni z nich se mohou potopit na dno Baltského moře, aby takový výbuch provedli. Proč tedy z tohoto zločinu Západu neudělat propagandu? V propagandistické válce je velmi obtížné porazit USA, protože kontrolují světová média.

Dolar je úhelným kamenem americké moci. Ale dokonce i spojenci Spojených států teď redukují své dolarové rezervy. Do roku 2022 probíhalo přibližně 50 % ruských transakcí se třetími zeměmi prostřednictvím dolaru, zatímco v současnosti došlo k poklesu na 13 %. Je to proto, že se USA rozhodly omezit naše transakce. Myslím si, že to byla z pohledu amerických zájmů naprostá pošetilost, která poškodila americkou ekonomiku. Proč to Spojené státy udělaly? Z domýšlivosti. Myslely si, že to povede k úplnému zhroucení Ruska, ale nic se nezhroutilo.

Velice významným datem v dějinách Ruska je rok 988. Byl to křest Ruska díky knížeti Vladimírovi a přijetí východního křesťanství. Ruský stát zahrnoval jak Novgorod (severní Rusko), tak Kyjev (jižní Rusko). Existovalo jediné území, jeden a tentýž jazyk a stejná víra. To, co se teď děje, je do určité míry něco jako občanská válka. Západ si myslí, že byl ruský lid rozdělen nepřátelstvím navždy. Ne. Rusové budou znovu sjednoceni. Vztahy se znovuobnoví. Bude to trvat, ale uzdraví se.

Mohl by se teď Tucker Carlson obrátit na skutečné tvůrce západní politiky a získat stejně otevřenou zprávu o jejich snaze podmanit si celý svět? O tom lze pochybovat. Začněme tím, kdo jsou skuteční tvůrci západní politiky, a ne jen jejich veřejné loutky.

Kyrie elesion

Zdroj: The St. Marcel Initiative

Překlad: D. Grof