středa 19. února 2020

„Otče, měl bych dát svým dětem mobilní telefon?“ (2020)


„Otče, měl bych dát svým dětem mobilní telefon?“ (2020)
8. února 2020
P. Pierre Roy
Jsem překvapen, když vidím, že několik mladých lidí z naší misie zřejmě má mobilní telefon, když ještě určitě nedosáhli věku zralosti, aby byli schopní takové předměty používat. Je životně důležité nedávat mobilní telefony do rukou malým dětem. A to z několika důvodů. Především proto, že elektronické prostředky vedou mladé lidi k tomu, aby žili v umělém světě; za druhé proto, že mobilní telefony jim dávají přístup k věcem, které zrovna nelze doporučit. Kdyby jen rodiče věděli, kolik mladých lidí ztrácí svou nevinnost díky používání mobilních telefonů, určitě by se vyhnuli tomu, aby takové předměty dávali svým mladým do ruky.
nomofobia-1000x640
Nová forma okovů
Za prvé, mobilní telefony nutí mladé i staré žít v umělém světě. Nedávno jsem četl studii, která ukazovala, že mobilní telefony jsou naprogramovány tak, aby u těch, kteří je vlastní, vytvářely závislost. Studie ukazovala, že to jde tak daleko, že dokonce i barvy, které jsou předvolené na vašich displejích, jsou naprogramovány, aby vyvolávaly závislost. Studie také radila, abychom si displeje nastavili v „ šedých tónech“, abychom bojovali proti přitažlivosti, kterou pro nás mají. Sám jsem to udělal a mohu dosvědčit, že v šedé škále jsou méně přitažlivé.
Kolik mladých lidí tráví hodiny a hodiny hraním videoher na svých mobilních telefonech, i když je jejich věk predisponuje k tomu, aby se bavili v přírodě, kterou stvořil Hospodin. Tyto videohry dělají z mladých lidí nesmírné lenochy a lidi bez odpovědnosti. Opravdový život neodpouští. Jestliže zemřeme, zemřeme. Ve videohrách umíráme několikrát za den a dál hrajeme a ztrácíme tak všechen smysl odpovědnosti za naše činy.
Zpovědnice však kněze poučuje, že jedním z odporných účinků mobilních telefonů na mladé lidi je to, že extrémně snadno upadají do pornografie a hříchů, které z ní plynou, a stávají se tak někdy na mnoho let vězni smrtelných hříchů, které je samé ohrožují a někdy ohrožují jejich ctnost po zbytek jejich života.
Smart-Phone-Addiction
Někdy si myslíte, že vaše děti mají jenom mobilní telefon. A že nemají internet. Není tedy pro ně žádná cesta k tomu, aby měly přístup ke zlu. Znovu se zamyslete! Oni patří do mladší generace. TO je jejich svět mnohem víc než váš. Jak snadno jsou schopné „hacknout“ vaše hesla a otevřít si dveře do světa, která pro vás může být cizí.
Otcové rodin, vzpomeňte si na své dospívání. Vzpomeňte si na to, jak neklidný věk to je, zvlášť, když přijde na sexualitu u mladých mužů. Opravdu si myslíte, že mladí kluci jsou tak ctnostní, že nepodlehnou pokušení nesledovat záplavu nečistoty, která jim je k dispozici během několika kliknutí? Mějte slitování s jejich duší i tou vaší, protože vy jste zodpovědní za to, co se doma děje. Tyto věci jsou tak závažné, že nemůžete předstírat, že je zcela ignorujete.
Shrneme-li to, drazí rodiče, nevidím žádný důvod, proč by mladý člověk, který stále bydlí doma a nepracuje, měl mít mobilní telefon. Pokuste se u svých dětí posunout vlastnictví takových předmětů na co nejpozději. Až to věk a okolnosti učiní nemožným, abyste je o ně připravili, ujistěte se, že ti nejmladší nemají žádný přístup k mobilnímu telefonu těch nejstarších. A nakonec si pamatujte, že když ve své rodině učiníte rozhodnutí, svým způsobem působíte i na jiné rodiny z naší misie: mladí lidé z jiných rodin budou nutně chtít mít přístup k tomu, k čemu mají přístup vaši mladí. Kolikrát mi můj vlastní otec říkal: „Nevychoval jsem tě tak úplně, jak jsem chtěl, ale tlak ze strany jiných rodin kolem Tradice mi nedal jinou možnost, než dělat ústupky, které jsem nikdy dělat nechtěl.“
Překlad: D. Grof