pondělí 28. ledna 2019

Převor benediktinů ve Španělsku odporuje exhumaci Frankových ostatků (2019)

 
Převor benediktinů ve Španělsku odporuje exhumaci Frankových ostatků (2019)
24. ledna 2019
P. Santiago Cantera
Dle španělských novin El País byly teď plány socialistické vlády na přenesení ostatků Francisca Franka o několik měsíců odloženy kvůli opozici převora P. Santiaga Cantera Montenegro.
On je hlavním zákonným představitelem baziliky, kde je Caudillo pohřben, a odmítl exhumaci schválit, čímž přiměl politickou moc její projekt pozastavit přinejmenším pro teď.
Dle [webu] cath.ch, je komunita 23 benediktinských mnichů v opatství Svatého Kříže v Údolí padlých („Abadía de la Santa Cruz del Valle de los Caídos“) „hluboce rozdělena“. Webová stránka eldiario.es říká, že madridský kardinál Carlos Osoro a francouzský opat ze Solesmes Philippe Dupont, který je představeným P. Cantera, zaslali tomuto převorovi „instrukce“. Chtějí „se vyhnout tomu, že se přenesení Frankových ostatků stane problémem, který zaseje neshody ve vztazích Církve a státu, jež jsou už obtížné až dost.“
Stejně jako španělský klérus, i Svatý stolec oznámil, že nebude přenesení odporovat: „Pokud jde o přenesení Frankových ostatků, nemám nic, co bych dodal k tomu, co již Svatý stolec řekl,“ prohlásil současný ředitel tiskového úřadu Svatého stolce Alessandro Gisotti. Vatikán „nebude odporovat exhumaci Francisca Franka, jestliže o tom kompetentní autority rozhodly,“ prohlásil Greg Burke, jeho předchůdce, 30. října. Pokud jde o nové místo jeho pohřbení, Vatikán vyzval k „dialogu s jeho rodinou“.
„Dialogu“, který bude přinejmenším komplikovaný, protože potomci generála Franka, jeho sedm vnoučat, podnikli právní kroky, aby se proti exhumaci postavili. A navrhli přenesení ostatků bývalé hlavy státu do jejich rodinné hrobky, která je umístěna v katedrále Almudena v samém srdci Madridu... Vláda s touto myšlenkou nechce mít nic dočinění, protože by to jeho ostatky učinilo ještě snadněji přístupnými, než již jsou!
Dle politického odborníka Pabla Simóna, profesora na univerzitě Carlose III v Madridu vláda ...navzdory jemu samému proměnila záležitost Frankových ostatků na jeden velký tragický spektákl. Je to absurdní, ale ukazuje to, jak rozpačitá je tato země ohledně své minulosti, a jak otevřené některé rány z občanské války jsou.
Jestli je potřeba nějaký důkaz, od chvíle, kdy byla exhumace ohlášena, návštěvy Frankovy hrobky vzrostly. La Valle de los Caídos mělo mezi lednem a říjnem 2018 přes 300 tisíc návštěv, což je více než dvakrát větší počet návštěv oproti roku předtím.
Zdroj: FSSPX News
Překlad: D. Grof