středa 17. února 2021

Proč umřeli špačci v Římě? (2021)

Proč umřeli špačci v Římě? (2021)

Margaret C. Galitzin

12. února 2021

starlings rome

Špačci v Římě a jejich pozoruhodné kreace

My je nazýváme špačci. Italové je nazývají storni nebo z legrace stormi di storni, hejna špačků. Jsou to římští špačci, kteří přilétají po stovkách tisíc a provádějí své vířivé tance nad městem od doby prvních křesťanů.

Každou zimu více než 5 milionů špačků proudí za soumraku do Říma. Než se na noc uhnízdí na stromech ve městě, předvádějí působivý program všem, kteří obrátí své oči vzhůru. Je to úžasné představení, stovky tisíc špačků se proplétají tam a zpět v kaskádách a hejnech, v úžas budících obrazcích s římským západem slunce na pozadí scény.

Je to tanec čisté radosti, který denně provádějí stvoření, jejichž jediným účelem se zdá být oslava všemohoucího Boha, který je stvořil (viz zde).

Pohanští věštci ve starověkém Římě sledovali tyto formace a vykládali císařům a generálům přání bohů. V křesťanské době ztratily předpovědi pohanských augurů svou důležitost. Špačci přesto přilétali dál a raní křesťané je považovali za požehnání nebe pro Řím, sídlo katolické Církve.

Ulice Říma lemují mrtví špačci

Silvestr v Římě obvykle znamená jeden velký pouliční festival s jídlem, pitím, koncerty a ohromnými ohňostroji.

dead starlings rome

Ulice Říma poseté špačky, kteří záhadně spadli mrtví z nebe

Městská správa se ve skutečnosti od roku 2016 snaží ohňostroje zakázat. Italové však tento výnos ignorují. Každým rokem byly ohňostroje ve městě grandióznější a působivější (2018, 2019, 2020) a přitahovaly turisty po tisících.

Až do Nového roku 2021. Letos Řím kvůli panice koronaviru, která se nepřirozeně prohnala světem, zavedl na Silvestra zákaz vycházení ve 22 hodin a zakázal ohňostroje. Koncerty a vystoupení byly předtočeny pro online sledování.

Řím zůstává Římem i navzdory zákazu a tak ve městě přesto proběhly soukromé ohňostroje, nic však tak úžasného jako v předešlých letech.

Letos se však stalo něco velice podivného. Řím se probudil a nalezl své ulice poseté tisíci mrtvých špačků.

2020 fireworks rome

Nahoře – Řím rozzářený na celé hodiny v roce 2020, dole – v roce 2021 byla obloha méně jasná a ulice prázdné díky covidovému zákazu vycházení

rome 2021

„Bylo to jako v Hitchcockově filmu, bylo zde hodně krve a pach se stal odporným,“ řekl Paolo Peroso, hlava sdružení obyvatel Porta Pia. „Neuvěřitelné! Neuvěřitelné!“, křičel ve smutné nevíře jeden muž, který ulice filmoval, když ptáci padali.

Důvod podivné a náhle smrti špačků není jistý. Většina médií vinila z náhle smrti ohňostroje a petardy, které prý způsobily nervozitu a dokonce i srdeční selhání špačků.

Je zvláštní, že letos je to poprvé, kdy tito ptáci utrpěli takovou panickou ataku, protože na Silvestra jsou v Římě každý rok ohromná oslnivá představení. A letos byla daleko menší než normálně.

Objektivnější zprávy prostě konstatují, že „skutečná příčina smrti zůstává záhadou“, která je pro vědce a odborníky tak záhadnou a nepochopitelnou, „jako přesný způsob toho, jak tito ptáci koordinují své letecké manévry.“

Varování před trestem

lighting

To, o čem nikdo v již tak panikou postižené atmosféře způsobené strachem z viru nemluví, je blížící se trest Říma ze strany Boha.

Četná proroctví vizionářů a světců, která byla Církví schválena, hovoří o velkém trestu, jenž dopadne na Řím, který opustí Víru. Sv. Jan Bosco například viděl zničení Říma, kdy se vily a paláce na náměstích a ulicích staly sutinami.

Pak existuje proroctví sv. Malachiáše, který předložil vidění posledních 112 papežů počínaje svou dobou až po posledního (kterým má být František), v jehož době bude Řím „město na sedmi pahorcích zničeno a obávaný Soudce bude soudit Svůj lid“.

Existuje však také široce rozšířené a podložené přesvědčení, že třetí fatimské tajemství hovoří o zničení Říma.

Tato záhadná smrt špačků v Římě může docela dobře být znamením z nebe o přicházejícím trestu nevěrného Říma.

streets rome

 

Zdroj: Tradition In Action

Překlad: D. Grof