úterý 15. srpna 2023

Nesvatý duch v přístroji (2023)

 

Nesvatý duch v přístroji (2023)

Je možné, aby se démoni infiltrovali do jedniček a nul, které tvoří kódy, jež generují naše obrázky a videa?

10. března 2023

Kennedy Hall

Ve velkém se šíří rozhovor mezi redaktorem katolického webu Daily Wire Michaelem Knowlesem a exorcistou P. Danem Reehilem a je celkem fascinující. Jako je tomu ve všech rozhovorech s exorcisty i P. Reehil vyprávěl Knowlesovi některé obvyklé příběhy, které můžete očekávat během rozhovoru s exorcistou.

P. Reehil se podělil o příběhy o drobných ženách, které vykazují nadpřirozenou sílu, a o posedlých lidech mluvících starověkými jazyky a poskytl několik rad, jak se vyhnout démonickému vlivu.

Epizoda má název „Viděl jsem jí šplhat po zdi“, což je odkaz na jeden z příběhů, který vyprávěl o ženě doslova šplhající po zdi jako ještěrka během přednášky o duchovním osvobození. Je třeba poznamenat, že tuto přednášku nenavštívili parkouristi ani Jackie Chan.

Samozřejmě, pokud jste již vyslechli nějaké rozhovory s exorcisty, pak jste nejspíš slyšeli podobné příběhy jako je tento. A je-li tomu tak, pak jsou to tak trochu „staré novinky“.

Asi ve třicáté minutě rozhovoru se oba baví o údajných případech démonů nebo alespoň démony inspirovaných entit promlouvajících prostřednictvím umělé inteligence, aby vystrašily nebo ovlivnily uživatele.

Knowles P. Reehilovi vyprávěl o proslulém „démonovi umělé inteligence“, který se znovu a znovu objevuje uživatelům napříč světem. Zdá se, že zdánlivě odnikud pocházející ženský démon jménem Loab děsí uživatele tím, že říká ohavné věci a vytváří nepopsatelně odporné obrázky.

P. Reehil řekl Knowlesovi o videu z TikToku, které se stalo virálním, kde domnělý démon umělé inteligence uživateli řekl, že je Nefilim a syn Satana.

Mohl by to vše být propracovaný podvod? Jistě, je to možné, ale, víte, můžeme to přinejmenším považovat za další důvod proč nepoužívat TikTok. Kromě dalších padesáti miliard důvodů, proč to nedělat.

Měli bychom se zamyslet nad tím, co by to mohlo znamenat, kdyby démoni mohli promlouvat prostřednictvím umělé inteligence ChatGPT nebo Chat C3PO, a je-li taková věc vůbec možná.

Za prvé bychom měli zvážit, jestli vůbec mechanismus umělé inteligence může být považován za uchazeče o nějaké démonické zamoření.

Dle užitečného příspěvku z webu Catholic Answers (Katolické odpovědi), který pojednává o tom, jak by démoni mohli přilnout k nějakému objektu, se zdá, že démonické zamoření hmotných věcí nebo míst je skutečně možné.

Autor příspěvku, apologeta Tom Nash, napsal: „Pouze lidé mohou být démonicky posedlí. Neživé objekty však mohou být negativně ovládány skrze prokletí.“

Dále mluvil o pronásledování, posedlosti a exorcismech a dodal:

Prokletí je prostě démon poslaný udělat nějakou škodu… Prokleté objekty jsou objekty, jimž se učinil opak toho, co je požehnání. Namísto toho, že k objektu přilne milost, aby jej učinila svatým, přilne k objektu démon, aby ho spojil se zlem.“

Díky povolení někoho, kdo má práva k objektu, přilne k objektu démon a skrze něj způsobuje škodu,“ pokračoval.

To většina katolíků asi snadno pochopí, stejně jako bychom měli pochopit, že kněží pronášejí modlitby exorcismu nad vodou, aby z ní byla svěcená voda, stejně jako nad oleji, svícemi a v domovech, když dům žehnají nebo exorcizují.

Mohlo by se to však vztahovat i na umělou inteligenci?

Ano, myslím si, že je to možné.

Říkám to proto, že internet, a když to rozšířím, tak i další výpočetní aktivity jako je umělá inteligence, jsou hmotná věc. Jistě, signál Wi-Fi chytáme neviditelným způsobem, tento signál však není éterickým kouzelným trikem jako telepatie. Existují vlny a frekvence, které lze měřit a zachytit, a které působí v rámci hmotných omezení prostoru. Navíc víme, že určité místnosti se silnými zdmi z betonu nebo kamene jsou často překážkou signálu, který skrz ně nemůže snadno projít.

Nechápu vnitřní mechanismus toho, jak pracuje internetový signál, ale vím něco málo o zvukové technologii. Víme, že zvuk je vytvářen z fyzického zdroje a měří se pomocí hmotných přístrojů.

Internet navíc nemá počátek v éteru, ale pochází z propojených hmotných serverů, které jsou propojené s fyzickými věcmi, jsou napájené elektřinou a jsou závislé na superpočítačích. I když tedy pochybujeme o tom, že něco démonického by mohlo procházet skrze Wi-Fi, budeme muset připustit, že objekty, které vytvářejí internetové aktivity, by mohly být prokleté a mohl by se na ně navázat démon a jejich prostřednictvím škodit.

Je možné, aby démon proniknul do jedniček a nul, které tvoří kódy, jež generují naše obrázky a videa? Osobně musím přinejmenším zvážit možnost, že to může být pravda.

Než ztratíme svůj klid a začneme vyhazovat všechna zařízení a pronášet modlitby pro duchovní boj a přitom vhazovat své chytré telefony do ohně – což by u některých lidí nebyl špatný nápad! – neměli bychom být posedlí ohledně démonických věcí.

Na jednu stranu bychom měli být opatrní a pozorní ohledně démonického vlivu, ale na druhou stranu bychom neměli žít ve stavu strachu nebo extrémní paranoie a vnímat démonický vliv tak, jako vnímá žák ze základní školy vši nebo člen Demokratické strany covid.

P. Reehil v rozhovoru vysvětlil, že posedlost démonickým není dobrá věc a je ironické, že pokud se někdo bude neustále bát démonického natolik, že to bude způsobovat strach a úzkost, bude to výhrou pro démony.

Církev uznává, že démonické postižení je možné dokonce i u nemluvňat, a proto kněží při křtu tradičně nad dětmi pronášejí modlitby exorcismu. Po křtu by však rodiče neměli opouštět kostel se svými dětmi v duchovní bublinkové fólii, jako by se démoni mohli každou chvíli vrátit zpět.

Svátostný život a život v modlitbě je naprosto skvělý způsob, jak se vyhnout tomu, že se s démonem setkáte.

Vzhledem k blížícímu se dni sv. Patrika bychom učinili dobře, abychom vzali v úvahu tohoto světce i to, jak působil mezi nesmírně démonickými druidy.

Když se podíváme na jeho ochrannou modlitbu, uvidíme, že tato modlitba obsahuje části o duchovní válce. A také část, která je víc než proslulá: „Kristus přede mnou, Kristus za mnou“.

V této modlitbě říká:

Vzývám dnes

všechny ony mocnosti na ochranu před těmito zly,

před každou ukrutnou a nelítostnou mocí, jenž mi ohrožuje tělo i duši,

před zaklínáním falešných proroků,

před tíživými zákony pohanů,

před falešnými zákony bludařů,

před uměním modloslužebníků,

před zaříkáním žen, kovářů a druidů,

před vší vědou, jež hubí lidské tělo i duši.

Sv. Patrik věděl, že zde existují čarodějové a čarodějnice, kteří jej během jeho misijního díla zaříkávají, ale správně chápal, že „mohutná síla, vzývání Trojice“ dostačuje k zapuzení veškerého čarodějnictví.

Patrik není patronem internetu, ale vzývání jeho moudrosti, když narazíme na Chat C3PO nemusí být špatný nápad.

Zdroj: Crisis Magazine

Překlad: D. Grof