pondělí 21. srpna 2023

Komentář Eleison DCCCXL – Ženy v Písmu svatém – I (2023)

Komentář Eleison DCCCXL – Ženy v Písmu svatém – I (2023)

(840)

19. srpna 2023

ŽENY V PÍSMU SVATÉM – I

Naše doba je ve velkém zmatení, pokud jde o muže a ženu. Níže v této věci promlouvá sám Bůh. A On by měl vědět, jak to je, protože On nás vymyslel a nikoliv my sami (Ž 99, 3). 

Gen. II, 18–24 Pomocnice

18 Hospodin Bůh také řekl: Není dobře člověku býti sám; učiňme mu pomocnici podobnou jemu… 21 Seslal tedy Hospodin Bůh na Adama tvrdý spánek; když usnul, vyňal mu jedno žebro, a místo jeho vyplnil masem. 22 Ze žebra pak, které byl vyňal z Adama, Hospodin Bůh učinil ženu a přivedl ji k Adamovi. 23 Tu řekl Adam: To jest konečně kost z mých kostí a maso z mého masa. Bude slouti mužice, neboť z muže je vzata. 24 Protož opustí člověk otce svého i matku a přilne k manželce své, že budou dva tělem jedním.

Gen. III, 16 Pád: trest, podrobení

16 Ženě pravil: Rozmnožím tvé útrapy zejména při těhotenství, s bolestí budeš roditi děti. Pod mocí muže budeš, on bude nad tebou panovati.

1 Kor. XI, 3–9 Hierarchie

3 Rád bych však, abyste věděli, že hlavou pro každého muže je Kristus, hlavou pak pro ženu muž, hlavou však pro Krista Bůh (Otec)… 7 Muž totiž si nemá pokrývati hlavu, neboť jest obrazem a slávou Boží; žena však je slávou mužovou. 8 Neboť není muž ze ženy, nýbrž žena z muže; 9 vždyť ani nebyl stvořen muž pro ženu, nýbrž žena z muže.

Efes. V, 21–33 Manželství

22 Ženy buďtež poddány svým mužům jako Pánu, 23 neboť muže je hlava ženy, jako hlava Církve je Kristus, Spasitel svého (duchovního) těla. 24 A jako Církev je poddána Kristu, tak i ženy (buďtež poddány) svým mužům ve všem!... 33 Avšak i vy milujte jeden každý svou manželku tak jako sebe samého! Manželka však ať má úctu ke svému muži!

Kolos. III, 18–21 Rodina

18 Ženy, buďte poddány svým mužům, jak se sluší v Pánu! 19 Muži, milujte své manželky a nebuďte k nim nevlídní! 20 Dítky, poslouchejte své rodiče ve všem, neboť je to milé Pánu!

1 Tim. II, 9–15 Spása, mateřství

11 Žena ať se dá poučiti v tichosti se vší poddaností. 12 Veřejně vyučovati však ženě nedovoluji ani panovati nad mužem, nýbrž býti v tichosti. 13 Vždyť první byl stvořen Adam, potom Eva. 14 A ne Adam byl sveden, nýbrž žena byla svedena a přestoupila (zákon). 15 Avšak dojde spásy mateřstvím, setrvá-li ve víře, lásce, svatosti a zdrženlivosti.

Tit. II, 4-5 Mladé ženy / láska k rodině

4 …a nabádají mladší ženy k tomu, aby své muže milovaly, své dítky měly v lásce, 5 aby byly rozumné, čistotné, [rozvážné,] hospodárné, laskavé, svým mužům poddané, aby se slovo Boží nezlehčovalo.

I Pet. III, 1–7 Slabší pohlaví

1 Podobně i ženy ať jsou poddány svým mužům, aby, nevěří-li slovu (evangelia), byli beze slova získáni životem svých manželek… 5 Tak se totiž kdysi zdobily i svaté ženy, které doufaly v Boha a podřizovaly se mužům… 7 Taktéž vy, muži, žijte rozumně se svými ženami jakožto se slabším pohlavím! Prokazujte jim úctu jako spoludědičkám milosti života (věčného), aby vaše modlitby nebyly rušeny.

Kyrie eleison

Zdroj: The St. Marcel Initiative

Překlad: D. Grof