sobota 12. srpna 2023

Komentář Eleison DCCCXLIX – Dva druhy biskupů – V (2023)

 

Komentář Eleison DCCCXLIX – Dva druhy biskupů – V (2023)

(839)

12. srpna 2023

DVA DRUHY BISKUPŮ – V

Je čas provázat a dovést do konce tuto sérii pěti „Komentářů“, protože když jsme v prvních čtyřech vydáních kroužili kolem tématu, jací jsou dnes potřební biskupové pro přežití katolické Církve zítra, probrali jsme větší počet témat. Zde je souhrn:

15. července: Když chceme získat dobré biskupy, neměnná katolická Pravda převažuje nad dnešní katolickou autoritou.

22. července: Arcibiskup Lefebvre kladl Pravdu na první místo. Jeho přesměrované Bratrstvo sv. Pia X. dává přednost autoritě.

29. července: Všichni se za tuto autoritu musíme modlit a nikdo z nás nemůže jednat, jako bychom mohli zaujmout její místo.

5. srpna: Ani žádný dvojznačný kompromis s dnešním Římem nemůže skutečně sloužit Božím zájmům.

Závěr, který lze z těchto čtyř vydání „Komentářů“ vyvodit, je, že arcibiskup Lefebvre neměl pravdu jen v roce 1988, kdy vysvětil čtyři biskupy proti výslovnému nesouhlasu Říma, ale i že jeho přesměrované Novobratrstvo (jak jej lze nazvat kvůli jeho přesměrování přijatém oficiálně v roce 2012) se mýlilo, když se tehdy rozhodlo čekat na římské schválení k získání nových biskupů, které tak moc potřebuje. Potřebuje je, aby chránili Víru mnoha vzdálených duší, které se na něj obracejí jako na útočiště před mnoha rozhodnými herezemi Říma drženého v neřestném sevření Božích nepřátel. Novobratrstvo však jen stěží bude sloužit jako útočiště, pokud trvá na vyjednávání s těmito ničiteli Víry. Cožpak představení Novobratrstva skutečně nevidí, jací liberální bojovníci za zlo z Božího dopuštění zaslouženě opanovali Řím? V jádru tohoto přesměrování ze strany těchto představených je vážné podcenění onoho zla kolem nich.

Arcibiskup Lefebvre měl představu o tom, jaké je to nebezpečí, když v roce 1982 rezignoval jako generální představený toho, co tehdy ještě bylo Bratrstvem, a předal řízení do rukou mladších nástupců. Zároveň si totiž pro sebe vyhradil všechny otázky vztahů s Římem. Díky své dlouholeté přímé zkušenosti, kdy jako apoštolský delegát ve Francouzské Africe jednal s vatikánskými oficiálními představiteli, měl tušení, že se mladí kněží jeho Bratrstva mohou ukázat jako malé děti v lese uprostřed vlků a žraloků, kteří působí ve Vatikánu. A to se také ukázalo, protože velký zlý vlk měl tak krásné zuby, což mu Červená karkulka také sdělila! „To, abych tě mohl lépe sežrat, miláčku!“, zazněla odpověď. A protože modernistické myšlení ztratilo objektivní pravdu, o to větší moc klamat mají „opravdové“ lži římských oficiálních představitelů. Subjektivně vzato jsou „opravdoví“. Zvláště jejich krásné zuby! Objektivně vzato jsou smrtící.

Mladí kněží Novobratrstva, uvěřili jste, že Bratrstvo z roku 2012 je skutečným Bratrstvem arcibiskupa Lefebvra? Pokud ano, podobáte se mnoha mladým kněžím mainstreamové Církve, které učili pouze to, že Druhý vatikánský koncil je pravou katolickou Církví. Ale díky Boží milosti a díky své vlastní dobré vůli se velký počet z nich nyní probouzí, pokud jde o skutečnost, že je oklamali, a hledají pravdu. A vy možná víte, jak někteří z nich dokonce vzhlížejí k tomu, co bývalo arcibiskupovým Bratrstvem. Díky pokračující Boží milosti si stejně jako vy mohou uvědomit, že jeho Bratrstvo podstupuje vážné riziko, když se chce znovu spojit s odpadlým Římem – a to je vážné riziko, protože pokud chce někdo něco dostatečně dlouho, schyluje se k tomu, že dostane to, co chce. Mladí muži, mějte se na pozoru před svými přáními!

Jaká byla moudrost samotného arcibiskupa? Řekl, že jsou to představení, kteří formují podřízené, nikoliv naopak. Snít tedy o znovuspojení s Římem, abychom jej obrátili, je nebezpečným snem. A o Druhém vatikánském koncilu řekl, že jeho nebezpečí nespočívá ani tak v závažných jednotlivých omylech náboženské svobody, kolegiality či ekumenismu, ale ve všeprostupujícím subjektivismu, který radikálně podkopává veškerou objektivní pravdu spolu s jakýmikoliv požadavky, které na nás klade. Co asi tak zůstane z katolické Víry?

Milí mladí kněží, chopte se jakýchkoliv textů arcibiskupa Lefebvra a hltejte je, ale mějte se na pozoru před vydáními, které Novobratrstvo pozměnilo tak, aby se zbavilo všeho, co by šlo proti jeho novosti…

Kyrie elesion

Zdroj: The St. Marcel Initiative

Překlad: D. Grof