sobota 13. července 2019

Komentář Eleison DCXXVI – Další podkopávání (2019)


Komentář Eleison DCXXVI – Další podkopávání (2019)
(626)
13. července 2019
DALŠÍ PODKOPÁVÁNÍ  
Tyto „Komentáře“ nejednou doporučovaly internetovou stránku amerického komentátora celosvětového politického a ekonomického vývoje, Dr. Paula Craiga Robertse, protože sice může postrádat úplnost náhledu, jíž poskytuje jediné pravé náboženství, vidí však velký kus světské pravdy a vyslovuje ji na své stránce – https://www.paulcraigroberts.org/ – do té míry, že se člověk ptá sám sebe, kdy bude zavražděn? Vražda je však vždy choulostivá a vražda posla vždy riskuje, že dodá věrohodnost jeho poselství. Ať už je to jakkoliv, články Dr. Robertse jsou široce čteny po celém světě a jeden nedávný článek ve velmi praktické rovině podporuje Calderónův úvodní rozbor „nového člověka“ Druhého vatikánského koncilu (viz tento „Komentář z 22. června), kdy je moderní člověk odříznut od objektivní pravdy subjektivismem. Přečtěte si článek Dr. Robertse, mírně shrnutý níže, ohledně příznačného postupu tohoto odříznutí:
Začíná citováním webové stránky, která říká pravdu, Zero Hedge, jež přináší zprávu, že „schopnost falšovat realitu vzrůstá mílovými kroky. Bezohlední počítačoví maniaci nyní vyvinuli technologii, která vytváří falešnou realitu nerozeznatelnou od skutečné reality. „Myslím si, že vůbec nejsme dobře připravení. A nemyslím si, že veřejnost si je vědomá toho, co přichází,“ řekl předseda amerického sněmovního Zpravodajského výboru, když probíral rychlý postup syntetické technologie. Tato schopnost nové umělé inteligence umožňuje zdatným programátorům vytvářet audio a videonahrávku kohokoliv, jak říká naprosto cokoliv. Tyto výtvory jsou nazývány „deepfakes“ a jakkoliv strašné mohou být, jsou prakticky nerozeznatelné od skutečné věci. Sotva jsme uvykli světu, kde se naše realita zdá padělkem, a už se věci, které jsou padělkem, staly naší realitou.
„Jsme přečísleni,“ řekl digitální forenzní expert z univerzity v Berkeley, „Počet lidí, kteří teď pracují na videosyntéze počtem převyšují ty, kteří pracují na rozpoznávání deepfakes v poměru 100:1.“ ... Již dvě třetiny Američanů říkají, že upravené obrázky a videa se staly velkým problémem pro pochopení základních fakt současných událostí. Badatelé v oblasti dezinformací varují ohledně vzrůstající „apatie na realitu“, když si to vyžaduje tolik úsilí rozlišit mezi tím, co je reálné a co padělek, že se prostě vzdáváme a spoléháme se na své základní instinkty, kmenové předsudky, impulsy. Pohroužení do klamů našich vůdců přestáváme věřit v cokoliv.
Například dva ropné tankery začaly hořet a stoupá dým. A jako na zavolanou se na zrnité videonahrávce objevila podezřelá loď Íránské revoluční gardy. Rychle se šířící obrázky zaplavily devět miliard obrazovek Země. Každá strana vyprávěla jiný příběh. Nikdo celkem nevěděl, komu věřit. Konspirační teorie vyplnily toto prázdné místo, když se každý z nás drží toho, čemu chce nejvíc věřit. https://www.zerohedge.com/news/2019-06-16/hedge-fund-cio-i-dont-think-public-aware-whats-coming
Dr. Roberts pokračuje. Čím to je, že techničtí maniaci jsou hrdí na to, že vyvíjejí technologii, která ještě více znesnadňuje nalezení pravdy? Co je špatně s jejich charakterem jakožto lidí, že vytvářejí metody ke zničení schopnosti poznat pravdu? Čím se toto liší od vypuštění nezjistitelné látky, která vyhlazuje život, do vzduchu? Jediným použitím této technologie je umožnit policejnímu státu naprostou kontrolu. Je teď možné vložit slova a skutky do úst a akcí kohokoliv, a použít padělaný důkaz k jeho obvinění z fingovaného zločinu. Bez pravdy neexistuje žádná volnost, žádná svoboda, žádné nezávislé myšlení a žádné uvědomění si. Existuje pouze Matrix. Jak to, že Amerika natolik ztratila svou cestu, že korporace, investoři a vědci jsou motivováni vyvíjet technologii ničící pravdu? Nejsou tito hloupí idioti našimi skutečnými nepřáteli? Nejobtížnější věcí na dnešním světě je dopátrat se pravdy. A článek Dr. Robertse končí prosbou o podporu, kterou si jistě zasluhuje.
Čtenáři, držte se nadosmrti pravdy, protože je rychle podkopávána, když svět klade volnost před pravdu a fantazii před realitu. Důsledky budou pro nás všechny lidsky strašlivé.
Kyrie Eleison
Překlad: D. Grof