sobota 2. listopadu 2013

Komentář Eleison CCCXXIX - Pomozte, prosím (2013)


Komentář Eleison CCCXXIX – Pomozte, prosím (2013)
(329)
2. listopadu 2013

POMOZTE, PROSÍM
Pravidelně jsem posledních 20 let říkal, že Bratrstvo sv. Pia X. by mohlo selhat. Kolegové nikdy nebyli rádi, že to říkám, a navzdory tomu, co si někteří lidé myslí, ani mě to netěšilo říkat, ale je to tu. Zde je například citát, který mi nedávno poslal jeden čtenář, a jde o výňatek z kázání, které jsem přednesl při kněžských svěceních v roce 1984, a které jsem samozřejmě zcela zapomněl:
„Na počátku Církve bojující vedl Ježíš Kristus své stoupence skrze katakomby a pronásledování na otevřené prostranství a na konci Církve bojující je docela dobře může vést ze stanu na otevřeném prostranství zpět do katakomb. Dojde-li na to a dopracujeme-li to do katakomb, nebude to zajisté pro mnohé z nás bez Bratrstva, ale zpět v katakombách to možná budeme muset zvládnout bez Bratrstva (...). Drazí seminaristi! Pravidelně jim říkám (...) že celý svět je proti nim; že celý svět jde v koši do pekla; že Bratrstvo sv. Pia X. by mohlo snadno zaniknout; že budoucnost je temná a tam, kde není stísněnost, je plno zhouby. Víte, věřím, že kdyby se kterákoliv z mých hrozných předtuch skutečně naplnila, seminaristi by byli mile překvapeni!“
A co si myslím, že nyní vidím v „Odporu“? Bolestné ale stálé objevování se šťastného zbytku katolíků ze zbytku tradicionalistů, kteří se vynořili z trosek Druhého vatikánského koncilu. Nic mě však ještě nepřesvědčuje o potřebě struktury nebo semináře k nahrazení struktury nebo semináře FSSPX, jde však o ranou fázi vývoje Odporu. Myslím si však, že potřebná je základna pro operace Odporu v Anglii, nepříliš vzdálená od pevninské Evropy, ani od londýnských letišť, cihly a malta, které by dodaly Odporu jistou pevnost, a poskytly například útočiště, kde se kněží mohou alespoň na pár dní zotavit, bez jakéhokoliv tlaku ze strany skutečných strastí dnešního apoštolátu.
Vybral se dům, existuje, souhlasili jsme s koupí a dary přicházejí, ale potřebujeme nyní do konce listopadu 40 000 liber a dalších 360 000 liber do půlky prosince. Nerad činím sliby, ale myslím si, že s pomocí Boží mohu slíbit, že neopustím obranu Víry, ať již tato obrana na sebe v příštích několika letech vezme jakoukoliv podobu. Pomozte, prosím, a v dnešním stínu zítřejšího zhroucení měn popřemýšlejte o tom, že učiníte nebeskou investici zaručenou nebeským veškerenstvem. Bůh vám žehnej za jakékoliv a všechny dary. Opět připojuji detaily způsobů platby.
Kyrie Eleison
  • JAKÉKOLIV MĚNĚ nás mohou malé příspěvky z kreditní nebo platební karty odkudkoliv ve světě dosáhnout přes PayPal (Jděte na www.paypal.com/sendmoney a zašlete příspěvek na buildingfund@stmarcelinitiative.com.)
  • Příspěvky v LIBRÁCH ŠTERLINKŮ lze učinit směnkou nebo šekem a zaslat na St. Marcel Initiative, P.O. Box 423, Deal CT 14 4BF, England.
  • Směnky nebo šeky v AMERICKÝCH DOLARECH by podobně měly být adresovány na St. Marcel Initiative a odeslány na 9051 Watson Rd., Suite 279, Crestwood, MO 63126, USA (americké příspěvky budou brzy daňově odpočitatelné).
  • EURECH by šeky měly být adresovány na „Institut Culturel St Benoît“ a poslány na ICSB, BP 60232, F78002 Versailles Cedex, France. Eura mohou být také zaslána převodem ve Francii na RIB – 20041 01012 6704 141J033 09; vně Francie na mezinárodní bankovní číslo IBAN – FR85 2004 1010 1267 0414 9J03 309, s BIC - PSSTFRPPSCE.
  • Pro jiné bankovní převody nám, prosím, napište o detaily na buildingfund@dinoscopus.org nebo v USA použijte pohodlný formulář „elektronického šeku/převodu“ na www.stmarcelinitiative.com.  
Zdroj: http://www.dinoscopus.org     
Překlad: D. Grof