sobota 29. ledna 2022

Komentář Eleison DCCLVIX – Přichází superinflace (2022)

Komentář Eleison DCCLVIX – Přichází superinflace (2022)

(759)

29. ledna 2022

PŘICHÁZÍ SUPERINFLACE

Přizpůsobujeme a zkracujeme zde cennější článek s názvem „Here´s Why the Money-printing Won´t Stop“ (Důvod proč tištění peněz neskončí) z webu Douga Casyeho internationalman.com.

Otázka: Americká vláda v poslední době vytiskla více peněz, než vytiskla za svou takřka dvěstěpadesátiletou existenci. Má americká vláda nějakou alternativu k tomu, aby tiskla více a více peněz?

Odpověď: Otázkou je co Fed [Federální rezervní systém = centrální bankovní systém USA – pozn. překl.] udělá, když už nebude moct předstírat, že je inflace pod kontrolou. Fed již vytisknul biliony, takže se již nelze vyhnout mnohem větší inflaci. Otázkou je, jak Fed zareaguje, až bude inflace mimo kontrolu. Buď 1) nadále bude tisknout biliony a nechá prudce vyletět inflaci a postará se o to, že dolar naprosto ztratí hodnotu, nebo 2) zpřísní měnovou politiku tím, že oseká vládní výdaje a bude se dívat, jak se trhy, včetně burzovního, zhroutí.

Když politici stojí před takovou volbou, obvykle si vyberou jednodušší možnost, což je v tomto případě tištění peněz. Protože rozhodnutí o osekání výdajů se skutečně často stává politicky nemožným, má už americká vláda jistou vyhlídku nekonečných deficitů v řádu mnoha bilionů dolarů, které dokáže financovat jen stále rostoucí tištění peněz. A tak se konzervativní odhad rozpočtového deficitu mezi současností a rokem 2031 bude blížit 20 bilionům dolarů, což je deficit, který může zaplatit pouze tisk peněz ze strany Fedu.

Kromě toho neexistuje v dějinách světa větší dlužník než vláda USA, a inflace nedovoluje žádnému dlužníkovi snížit své dluhové zatížení, protože to, co si vypůjčil v dolarech, může vracet v deseticentech. Proto má vláda ohromný podnět pokračovat ve vytváření obrovských inflačních sum.

Stručný pohled na to, jak americká vláda financuje sebe samu, navíc odhaluje, že nepochybně provozuje obří Ponziho schéma, což znamená, že když do něj přestane pumpovat stále další nové peníze, celá ta věc se zhroutí. Na rozdíl od soukromého Ponziho schématu může americká vláda nadále pumpovat nové peníze do svého podvodu tím, že bude tisknout potřebné peníze – a jsme zpátky u tištění peněz ze strany Fedu. Fed tedy může dělat gesta s osekáním výdajů, ale jakmile se začnou trhy hroutit a instituce selhávat, přestane se zpřísňováním a opět rozjede tištění peněz. Stručně řečeno, americká vláda nemá žádnou jinou volbu, než pokračovat se zvyšováním tištění peněz, aby pokryla své výdaje.

Otázka: Vláda ale nedávno řekla, že „inflace je dobrá“.

Odpověď: Nesmysl! Je ku prospěchu vládě tím, že ulehčuje dluhovou zátěž, ale to dělá tak, že vyprazdňuje hodnotu dolarů v kapse každého občana. Vláda ve skutečnosti okrádá své občany, ale takovým způsobem, že jen nemnoho občanů si uvědomuje, co se děje. Ve skutečnosti Federální rezervní systém a další centrální banky existují jen proto, aby vám kradli peníze prostřednictvím inflace a přesměrovávaly je politicky napojeným lidem. To je a vždy byl jejich primární účel. Odtud pochází tok falešných informací ohledně financí a ekonomie v odporných médiích a zvláště na „univerzitách“.

Otázka: Jaké další triky může americká vláda v tuto chvíli v této hře použít?

Odpověď: Jakkoliv to nazvou a jakoukoliv formu to bude mít, můžete si být jistí, že konečným výsledkem bude převod více peněz a moci vládě. Nekontrolovatelná inflace je obvyklou výmluvou vlád při zavádění kontroly kapitálu, kontroly cen, konfiskací majetku a všech dalších odporných opatření. Nejhrozivější položkou na seznamu jsou však asi digitální peníze centrálních bank, které umožní orwellovský sledovací systém, který monitoruje a kontroluje každý halíř, který vyděláte, ušetříte a utratíte. Digitální peníze jsou důležitým tématem a měli bychom jim věnovat naši další debatu.

Kyrie Eleison

Zdroj: The St. Marcel Initiative

Překlad: D. Grof