sobota 12. října 2013

Komentář Eleison CCCXXVI - Šťastné výročí (2013)


Komentář Eleison CCCXXVI – Šťastné výročí (2013)

(326)
12. října 2013

ŠŤASTNÉ VÝROČÍ
Mám dobré zprávy pro všechny katolíky, kteří pochopili, o čem byl arcibiskup Lefebvre. Kupuje se dům s osmi ložnicemi na jihovýchodě Anglie, aby sloužil jako operační základna pro kohokoliv, kdo chce pokračovat ve své práci vně současného FSSPX. Po celý rok od svého „vyloučení“ z FSSPX jsem na sebe neupozorňoval, přinejmenším hovoříme-li materiálně, abych pozoroval a čekal a viděl, jak se věci v FSSPX vyvinou, bohužel se však nijak nelepší.
A tak stejně jako si arcibiskup mohl jenom přát, aby se koncilní Řím vrátil ke svému zdravému katolickému rozumu, a aby již nebylo potřeba, aby jeho Bratrstvo hájilo Tradici, tak si také nyní člověk může přát, aby se současní vůdci FSSPX vrátili zpět k arcibiskupovu způsobu smýšlení o koncilním Římu tak, aby odpor vůči jejich praktickému konciliarismu byl zbytečný. Přání však nezpůsobí to, aby realita odešla, a onou realitou je to, že stejně jako je koncilní Řím zatvrzelý ve své apostazi, tak také vůdci FSSPX nepřestali prosazovat svou vlastní pravomoc dělat si s odkazem arcibiskupa, co chtějí – autoritu nad pravdou. Proto se nějaké cihly a malta staly nutností pro pokračující službu pravé Církvi.
Dům se kupuje v Anglii, protože Anglie je jedinou zemí, z níž nemohu být vyhozen jako cizinec. Je na jihovýchodě Anglie s relativně mírným podnebím na Anglii, ve městě nepříliš vzdáleném rychlíkem od Londýna a se snadným přístupem Eurostarem z Paříže do Bruselu [Eurostar je nadnárodní železniční dopravce poskytující spojení mezi Londýnem, Paříží a Bruselem – pozn. překl.]. Je to malebné město a mělo by být příjemným místem pro kněžské návštěvy, uvolnění, popovídání (ve vší diskrétnosti) a opětovné nabrání sil pro dnešní obtížný apoštolát. Koupě však bude stát více či méně 400 000 liber a provoz bude stát o dost víc, než můj současný střídmý styl života, díky němuž jsem neměl větší potřeby a sotva jsem něco požadoval. Ať lidé, kteří jsou sami chudí, nepřemýšlejí o příspěvku (viz II Kor. VIII, 12-13), ale ať investoři s nestálými investicemi popřemýšlí o převodu kapitálu na své zcela bezpečné účty v nebi předtím, než se burzy položí a předtím, než se dnešní papírové peníze znehodnotí k úplnému nepoznání. Musím během asi dvou měsíců nalézt desetinu této sumy a zbytek brzy poté.
  • JAKÉKOLIV MĚNĚ nás mohou malé příspěvky z kreditní nebo platební karty odkudkoliv ve světě dosáhnout přes PayPal (Jděte na www.paypal.com/sendmoney a zašlete příspěvek na buildingfund@stmarcelinitiative.com.)
  • Příspěvky v LIBRÁCH ŠTERLINKŮ lze učinit směnkou nebo šekem a zaslat na St. Marcel Initiative, P.O. Box 423, Deal CT 14 4BF, England.
  • Směnky nebo šeky v AMERICKÝCH DOLARECH by podobně měly být adresovány na St. Marcel Initiative a odeslány na 9051 Watson Rd., Suite 279, Crestwood, MO 63126, USA (americké příspěvky budou brzy daňově odpočitatelné).
  • EURECH by šeky měly být adresovány na „Institut Culturel St Benoît“ a poslány na ICSB, BP 60232, F78002 Versailles Cedex, France. Eura mohou být také zaslána převodem ve Francii na RIB – 20041 01012 6704 141J033 09; vně Francie na mezinárodní bankovní číslo IBAN – FR85 2004 1010 1267 0414 9J03 309, s BIC - PSSTFRPPSCE.
  • Pro jiné bankovní převody nám, prosím, napište o detaily na buildingfund@dinoscopus.org nebo v USA použijte pohodlný formulář „elektronického šeku/převodu“ na www.stmarcelinitiative.com.   
Jakýkoliv příspěvek, prosím, označte „Building Fund“. Předem vám děkuji za všechnu a jakoukoliv pomoc.
Kyrie Eleison
Zdroj: http://www.dinoscopus.org     
Překlad: D. Grof