čtvrtek 20. června 2024

Viganò obviněn ze schizmatu (2024)

Viganò obviněn ze schizmatu (2024)

Arcibiskup Carlo Maria Viganó oznámil v prohlášení z 20. června, že byl předvolán Fernándezovým „Dikasteriem pro zničení víry“.

Prostřednictvím e-mailu byl informován o „zahájení mimosoudního trestního řízení“, v němž je obviněn ze spáchání „zločinu schizmatu“. Je obviněn z popírání Františkovy legitimity, přerušení společenství s ním a odmítání Druhého vatikánského pastoračního koncilu.

„Jsem předvolán na 20. června do paláce Svatého oficia, a to osobně nebo v zastoupení advokátem. Předpokládám, že vzhledem k mimosoudnímu procesu je už připraveno i odsouzení,“ napsal.

Arcibiskup Viganò obvinění, která jsou proti němu vznášena, vnímá jako důvod k tomu, aby se cítil poctěn. Vatikánský pastorační koncil označuje za rakovinu, jejíž metastázou je Františkova „synodální církev“.

Vyzývá biskupy, klérus a Boží lid, aby nezůstávali pasivními diváky systematického ničení Církve jejím vedením.

Píše, že během Františkova působení byla Církev ponížena a zdiskreditována, a to především kvůli skandálům a korupci v nejvyšších patrech hierarchie, zatímco ve Vatikánu zuří nejbezohlednější autoritářství.

Bergogliovu jednostranně zaměřenou horlivost přirovnává ke Cromwellovu fanatismu. Viganò vysvětluje, že v působení Bergoglia a jeho skupiny se naplňuje Pánovo varování: Mějte se na pozoru před nepravými proroky! Ti přicházejí k vám v ovčím rouše, ale v nitru jsou draví vlci. (Mt 7:15).

„Mám tu čest nebýt s nimi v žádném církevním společenství, ani o to nestojím,“ říká.

Viganó znovu odmítá neomodernistické omyly a „skandály, omyly a hereze Jorgeho Maria Bergoglia“ a jeho sebestřednou tyranii.

Zdroj: Gloria TV

Překlad: D. Grof