středa 7. června 2023

Velký klam umělé inteligence (2023)

 

Velký klam umělé inteligence (2023)

31. května 2023

Atila Sinke Guimarães

Maestro, který směruje síly tohoto světa, začal hrát velkou ouverturu oslavující umělou inteligenci a ohlašující příchod tohoto nového „mesiáše“. Umělou inteligenci (AI) v jeho repertoáru velebí celý orchestr víc, než kdy jindy: všechna média, akademický svět, vysoké finance, technokracie a dokonce i náboženství. Jedním příkladem je papež František, jehož tiskový orgán L´Osservatore Romano již padl na kolena, aby tohoto nově příchozího uctil.

Důvody – nebo lépe řečeno falešný narativ – proroků AI je následující:

1) Počítače se stávají čím dál pokročilejší technologií.

2) Není daleko den, kdy počítač bude tak pokročilý, že bude automaticky opravovat své vlastní chyby, automaticky se zdokonalovat a vytvářet lepší počítač. Od té chvíle budou počítače stále více překonávat člověka s jeho „omezenější“ inteligencí.

3) Tyto takřka dokonalé počítače, které budou ovládat celá odvětví lidského vědění, technologie a umění, budou postupně spojovat svou výkonnost, aby vytvořily jednu Obecnou umělou inteligenci (GAI), která obsáhne moudrost, vědu a znalost historie celého lidstva.


 

AI plánuje převzít svět; dole, Yuval Harari troufale ohlašuje tento plán

4) Tento počítačový systém přinese velký pokrok ve všech oblastech a bude bojovat s nemocemi takovým způsobem, že smrt bude odsunuta ne neurčito. Protože smrt nebude zcela odstraněna, lidem, kteří chtějí dosáhnout nesmrtelnost se nabídne alternativní cesta: Člověk bude moct „zkopírovat svou duši“ do robota nebo avatára. Takto opustí své tělo a navždy „bude žít dál“ v tomto alter egu.

5) Tato GAI – spolu s různými dílčími AI – bude vládnout světu a bude mít moc nad životem a smrtí lidí. Bude určovat, co lidstvo musí udělat, aby žilo dál.

6) Tento nový svět AI a GAI se nebude omezovat jen na naši planetu, ale vstoupí do kontaktu s jinými planetami a galaxiemi, aby se setkal s mimozemšťany, kteří někde existují, a aby z nich měl prospěch.

Jak tedy můžeme vidět, toto odůvodnění nás zve nebo nutí vstoupit do tohoto technologického tornáda, které skončí tím, že zruší všechna náboženská dogmata včetně pojmu Boha, ideje hříchu a Vykoupení skrze Našeho Pána Ježíše Krista. Jinak řečeno, tento příběh byl vymyšlen, aby zabránil ohromnému počtu duší – prakticky všech těch, kteří jej zhltnou – v získání věčné spásy.

Tento narativ je to, co v zásadě navrhuje Yuval Harari, který je profesorem na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a je jedním z mluvčích Klause Schwaba, hlavy Světového ekonomického fóra.

Chci zde poukázat na některé slabé body a klamy, které tento manévr charakterizují jako možná největší klam historie.

Příčina a následky; podstata a akcidenty

Jedním ze základních principů filozofie – a také zdravého rozumu – je, že následek nemůže být větší než jeho příčina. Všechny následky jsou potenciálně obsaženy v příčině, která je vyvolala.

Někteří buddhisté již uctívají roboty

Počítač je výtvorem člověka. Různé programy, které jsou do počítače vložené, jsou výtvorem člověka. Proto ani počítač, ani program nemohou překonat člověka.

Data z paměti počítače se samozřejmě mohou na obrazovce objevit rychleji, než si může data ze své osobní paměti vybavit člověk, stejně jako automobil může cestovat mnohem rychleji, než můžou běžet lidské nohy. To je však akcidentální [případkový] účinek, který nepopírá rozdíl podstaty u příčiny – lidské inteligence – a účinku – skladovací schopnosti počítače a rychlosti odezvy.

Tato jednoduchá úvaha ukazuje, že tu existuje sofizma, lež, když proroci AI tvrdí, že počítač jako takový může ve schopnostech překonat člověka.

Pokud by počítač náhodou překonal lidské schopnosti, museli bychom dojít k závěru, že do hry vstoupila inteligence podstatně převyšující inteligenci člověka – andělská inteligence – a naprogramovala tento počítač s pomocí zákonů, které jsou nad naší přirozeností.

Jedině, když připustíme, že počítač nadřazený lidským schopnostem naprogramovala nadpřirozená mysl, může být poměr mezi příčinou a následky uspokojivě vysvětlen.

Živí lidé a neživé stroje

Dalším „kvalitativním skokem“, který proroci AI uskutečňují, je přechod od neživého počítače k živému organismu schopnému analyzovat a posuzovat chování lidí.

Víme, že na škále bytí existuje minerální přirozenost, rostlinná přirozenost, iracionální zvířecí přirozenost, lidská přirozenost, andělská přirozenost a Božská přirozenost. V rostlinné až po Božskou přirozenost existuje život. V lidské přirozenosti až po Boha existuje racionalita.

Stroje jsou neživé a iracionální výtvory. Připisovat stroji chápání a úsudek je buď pohádkou, nebo maskováním, které má zakrýt ďáblovo působení v něm.

Mezi člověkem a Bohem skutečně neexistuje možnost mít nějaký jiný druh života jako například „živé a myslící počítače“. Jediný racionální život mezi člověkem a Bohem je život andělů. V tom případě není těžké dojít k závěru, že těmi, kteří dávají inspiraci, jsou špatní andělé, protože narativ umělé inteligence vede k popření Boha.

Avatárové a hologramy

I když v hinduismu termín avatár odkazuje na vtělení božství, já bych řekl, že avatár je v moderní techno hantýrce Hollywoodu prezentován jako duchovní osoba velmi podobná člověku. Avatárové by byli ekvivalentem těch prvků, které jsou v hnutí New Age nazývány „dávní mistři“ nebo „duchovní vůdci“, a jsou se světem „propojení“ díky svým adeptům.  

Hologram, vlevo nahoře, napodobuje něčí fyzickou přítomnost; dole, avatár jako cizí tělo člověka

V katolické nauce se učíme, že každého člověka doprovází dobrý anděl, který se jej snaží ovlivnit, aby praktikoval ctnost, a vede jej ke spáse; a špatný anděl, démon, který se jej snaží přimět hřešit a dovést ho k záhubě. Avatár je tímto démonem, který je onomu člověku příbuzný a reprezentuje jeho neřest.

V některých videích, která propagují AI, se avatár představuje tak, že je shodný s hologramem. Hologram, nakolik to chápu, je virtuální projekcí člověka – virtuálním klonem nebo chodící a mluvící 3D virtuální fotografií – ten je sám o sobě netečný vůči dobru či zlu. Avatár je namísto toho skutečně duchovní racionální bytí, s nímž může člověk vstoupit do kontaktu. Toto bytí je démon.

Znovu zde tedy máme démona vstupujícího v technologickém maskování do narativu umělé inteligence, aby mohl prostřednictvím počítače komunikovat s člověkem.

Mimozemšťané

Dalším krokem je kontakt s mimozemšťany.

Když se zastánci AI a GAI nadchnou, představují si, že nadcházející svět Obecné umělé inteligence se nebude omezovat na Zemi. Prohlašují, že se musíme jít setkávat s jinými „civilizacemi“, které někde ve vesmíru existují. Velekněží tohoto nového náboženství si představují, že lidé vstoupí do kontaktu s mimozemšťany.

Já jsem přesvědčen, že neexistuje nic takového jako „jiné mimozemské civilizace“. Jsem si ale jistý, že existují vzdušní démoni, kteří obývají vesmír a jiné planety.

Katolická nauka nás skutečně učí, že existují dva druhy démonů: Ti, kteří na počátku času v oné veliké válce andělů jasně zaujali postoj proti Bohu a nyní jsou v pekle, a ti, kteří zaujali pozici na půl cesty mezi sv. Michaelem a Luciferem. Ti druzí byli odsouzeni k tomu, aby putovali vesmírem do konce času, kdy budou také svrženi do pekla. V pletichách zla jsou tito druzí andělé těmi, kteří připravují duše, aby podlehly pokušením démonů z pekla.

Tito „planetární duchové“, jak je nazývá Anna Kateřina Emmerichová, jsou vzdušnými démony, kteří také obývají některé hvězdy a planety.

Ohromná pohádka, že ve vesmíru (1) existují „jiné vyspělejší civilizace“ je klamnou zprávou, která má lidi přivést do kontaktu se vzdušnými démony.

Docházím proto k závěru, že celý příběh AI a GAI lze charakterizovat jako obrovský klam, který má lidi dovést k tomu, aby pod záminkou, že je to příkaz technologického pokroku, odevzdali svou vůli a svobodu ďáblovi.

Vzdušní démoni

Poznámky

1) Příběh o UFO je podle mého názoru částí téhož pokusu přimět lidi přijímat ďábla, sloužit mu a adorovat ho.

Zdroj: Tradition In Action

Překlad: D. Grof