pondělí 19. června 2023

Sv. Juda Tadeáš – patron v beznadějných případech (2023)

 

Sv. Juda Tadeáš – patron v beznadějných případech (2023)

Ctitelé sv. Judy přisuzují velké zázraky tomuto svatému, jehož pobožnost se rozšířila teprve ve 20. století. To, že zůstal mimo povědomí, je možná dané spojitostí jeho jména se zavrženým Jidášem [Judou] Iškariotským. Písmo svaté sv. Judu zmiňuje v evangeliu sv. Lukáše 6:16, ve Skutcích apoštolů 1:13 a v evangeliu sv. Jana 14:22. Sv. Juda je také známý jako Juda Tadeáš a Lebbaeus (Odvážný).

Otec John M. Lozano zobrazuje ve svém článku sv. Judu Tadeáše jako v mnoha ohledech tajemnou postavu. Objevuje se v evangeliu a mizí z něj jako tichá postava v pozadí – skoro jako by se úmyslně snažil vnořit svou vlastní osobnost do osobnosti Krista spíše, než že by obracel pozornost na sebe. To může být důvodem, proč zůstal tolik století neznámý a zapomenutý.

Podle lidové tradice konal sv. Juda po mnoho let misionářské cesty a obracel velké množství lidí v Mezopotámii, Arménii, Persii a možná i v jižním Rusku. Během poslední cesty, na kterou jej jeho Božský bratranec (Náš Pán) poslal, byl napaden davem modloslužebníků, který ho ubil kyji. Dnes, skoro o dvacet století později, je stále zpodobňován s kyjem [případně halapartnou – pozn. překl.] na památku svého mučednictví. Sv. Juda zemřel mučednickou smrtí pro svou neochvějnou víru. Jeho apoštolská horlivost je ve světě cítit i o dvacet století později, protože široce praktikovaná veřejná úcta vůči němu povzbuzuje ctitele obracet se k němu a napodobovat jeho apoštolské ctnosti. Mnozí o něm hovoří jako o svatém pro nemožné věci, a to nejen ti, kteří mají velkou potřebu naděje nebo pomoci v zoufalých případech, ale i ti, kteří nacházejí útěchu a sílu prostřednictvím jeho přímluv u Našeho Pána. Ve 21. století se stal patronem všech těch, kteří se snaží napodobit jeho horlivost při hlásání Božího slova v obtížných podmínkách. Je také patronem misionářů a laiků, kteří se v sekulární společnosti slovem i skutkem snaží učit druhé. A pokud toužíme po Božím přátelství, najdeme v něm horlivého přímluvce.

Tělo sv. Šimona a sv. Judy spočívá v mateřském chrámu křesťanstva, v bazilice sv. Petra v Římě. Jeho svátek se slaví u východních křesťanů [včetně katolických] 19. června a u západních 28. října.

***

Modlitba ke svatému Judovi Tadeášovi

Svatý Judo Tadeáši, blízký příbuzný Krista pána, našeho vykupitele! Apoštole a mučedníku, slavný ve ctnostech a zázracích! Věrný a rychlý orodovníku všech svých ctitelů! Byl jsi od Boha obdařen zvláštní milostí přispívat těm, kteří jsou zbaveni téměř vší naděje. Z hloubi své duše a z hloubi svého srdce tě prosím: pospěš mi na pomoc v mojí potřebě a nesnázi, neboť u lidí bych pomoc hledal marně.

Svatý Tadeáši, slibuji, že na tvou přímluvu nikdy nezapomenu a budu tě chválit před světem jako velikého ochránce. Amen.

Zdroj: Servants of Jesus and Mary, Issue 69, June 2023, str. 5

Překlad: D. Grof