neděle 2. října 2022

Komentář Eleison DCCXCIV – Klamoucí a klamaní – I (2022)

Komentář Eleison DCCXCIV – Klamoucí a klamaní – I (2022)

(794)

1. října 2022

KLAMOUCÍ A KLAMANÍ – I    

Existuje proslulé staré latinské rčení: „Koho chtějí bohové zničit, toho nejprve připraví o rozum.“ Díky současné mravní dekadenci a sebevražednému šílenství Evropy víme, že Evropa přichází o rozum. Je třeba se vážně obávat, že se nechává klamat způsobem, za nějž může vinit jenom sebe sama. A následně pomáhá klamat celý svět. Toto je argument jistého Patricka Foye z dopisu přátelům a účastníkům debaty z konce srpna. Všimněte si, že nijak neodkazuje na bohy či dokonce jediného pravého Boha, což je pro moderního člověka typické. Nic z jeho jasné analýzy současného stavu Německa (kde žije) však na přirozené úrovni plně nadpřirozené analýze ani neodporuje.

Propána, chystá se Německo vyčerpat? Z toho, co čtu mimo dosah amerických mainstreamových médií, se zdá, že odpověď na tuto otázku zní: „Ano, pokud se nic nezmění, tuto zimu se vyčerpá.“ Určitě tu tahle možnost existuje. Všechno se to odvíjí od Washingtonem podnícené války na Ukrajině a od skutečnosti, že Německo stejně jako zbytek Evropy bylo dost pošetilé na to, aby spolklo falešný narativ Washingtonu a následovalo své sebezničující vedení.

Cesta k dohodnutému vypořádání s Ukrajinou před ruskou intervencí z 24. února byla zničena, když EU a NATO, v podstatě Německo a Francie, v roce 1999 odstoupily od Druhé minské dohody. Tato dohoda, kterou Ukrajina podepsala a jejímiž garanty byly Francie a Německo, by v rámci Ukrajiny poskytla jistý stupeň autonomie pro rusky hovořící části východní Ukrajiny. Když se podíváte na současnou bitevní mapu, je to právě tato omezená oblast, kterou teď Rusko okupuje. Je to tato oblast, která se chtěla odtrhnout od Ukrajiny a připojit se k Ruské federaci. Zdejší ruské obyvatelstvo žádalo Putina o pomoc již od chvíle, kdy válečná štváčka CIA a neoconů Victoria Nulandová zorganizovala v roce 2014 převrat v Kyjevě, který svrhnul zvolenou vládu.

Není potřeba zacházet do smutných detailů. Jde o to, že Washington zavolal do Berlína a Paříže a řekl: Anulujte Druhou minskou dohodu! Vyjednávání s Moskvou bylo zardoušeno. Druhá minská dohoda byla zahozena. To přímo a logicky vedlo k válce, kterou teď máme, a k následným drtivým sankcím vůči Rusku opět diktovaným z Washingtonu. Zdá se mi, že je to součást plánu. Onen šašek v Londýně, Boris Johnson, podpořil Berlín a Paříž v jejich pošetilosti. Evropská ekonomika se nyní hroutí kvůli nedostatku energie, kterou Rusko pravidelně dodávalo. Rusko nebylo (a není) nepřítelem Evropy. Bylo partnerem. Jakmile však Německo a Francie hodily Druhou minskou dohodu přes palubu a nechaly Washington diktovat jim agendu, byla Evropa odsouzena ke zkáze. Evropští vůdci zjevně neumí rozhodovat o svých vlastních nejlepších zájmech. Je mnohem snazší přijímat příkazy z Washingtonu.

David Stockman, v 80. letech 20. století rozpočtový poradce prezidenta Reagana, tyto ekonomické důsledky shrnul nejlépe ve svém příspěvku z 23. srpna pod názvem „Přichází zima“. Napsal, že ztráta ruských energetických dodávek, kterou si Evropa sama způsobila a vyhlásil ji Washington, bude znamenat „doslova miliony temných a mrznoucích domovů v Evropě a ceny energií, které vystřelí až na měsíc“.

Možná věci nebudou tak zlé, říká Foy, obojí však bylo zbytečné, válka na Ukrajině a sankce proti Rusku, které se vrátily jako bumerang, i konečné důsledky pro celý svět. Možná se – dochází Foy k závěru – Berlín, Paříž a Londýn staly psíčky, kteří již nemyslí za sebe, ale hlavními lidmi, které je třeba vinit, jsou organizátoři ve Washingtonu, kteří se do evropských záležitostí vměšují již od konce studené války v roce 1989.

Kyrie elesion

Zdroj: The St. Marcel Initiative

Překlad: D. Grof