neděle 10. března 2019

Katolíkův průvodce ohledně pití během postního období (2019)


Katolíkův průvodce ohledně pití během postního období (2019)
Výsledek obrázku pro doppelbock beer
Michael P. Foley
8. března 2019
Po většinu církevní historie katolíci v postním období drželi půst, nutně se však nezdržovali alkoholu.
Často o postním období smýšlíme jako o době, kdy se vzdáváme svých oblíbených věcí, a pro mnoho z nás je alkohol kdesi na předních příčkách na onom seznamu. Nebylo tomu tak ale vždy. Zatímco dobrovolná abstinence je určitě chvályhodná, po většinu církevní historie byli katolíci během postního období namísto toho zaměstnaní povinným půstem, což nebyla nicotná dvoudenní záležitost, jako je to nyní (Popeleční středa a Velký pátek), ale plných 40 dní.
Je dost zajímavé, že tento půst mohl být v latinské Církvi přísný, ale nikdy nevyžadoval abstinenci od alkoholu, i když jiní křesťané, jako jsou východní pravoslavní, měli striktní postní dny, kdy se měli „vystříhat vína a oleje“. Domnívám se, že existují dva důvody, pro tento latinský přístup. Zaprvé, pití alkoholu bylo často bezpečnější než pití vody. Trocha vína přidaná do vody zabíjí vodou přenášené choroboplodné zárodky a nízkoalkoholické pivo (nazývané „malé pivo“) obsahovalo právě tolik alkoholu, aby zabilo bakterie, ale ne dost, aby oslabilo pracovní zručnost člověka.
Zadruhé, alkohol – zvláště pivo – byl způsobem, jak se vyrovnat s velkým půstem. Zvláštní pivo nazývané doppelbock bylo vynalezeno právě proto, aby poskytlo dodatečné živiny a vitamíny během postního období. Shiner Bock, známé Texasanům jako nejoblíbenější celoroční nabídka pivovaru Spoetzel, se dříve připravovalo pouze na jaře a až od počátku 70. let 20. století začalo být dostupné i mimo předvelikonoční postní období. Paulanerští mniši vynalezli svého vynikajícího „Salvatora“ jako svou výhradní formu výživy během celého postního období: jejich fascinující příběh si můžete přečíst zde.
A nakonec je zde německé „Fastenbier“ neboli „Postní pivo“, které existuje od 15. století. Toto pivo si vysloužilo hodnocení 4,2 z 5 bodů na beeradvocate.com, kde se říká:
Originální postní pivo Schlenkerla je nefiltrované kouřové pivo, připravené dle Bavorského zákona o čistotě piva z roku 1516. Spodní kvašení dává hnědě načervenalému postnímu pivu přirozenou pěnivost. Jeho kouřové aroma je patrné již dle vůně a pojí se se skvělým chmelovým přídechem. Při pití vykazuje toto plné, dobře pitelné postní pivo svou silnou sladovou příchuť zakulacenou kouřovou chutí a lehkou hořkostí. Díky výživným kvasinkám toto originální postní pivo Schlenkerla již [v sobě] zahrnuje „Brotzeit“ (německé slovo pro odpolední svačinu).
Odpolední svačina. Tu si zamilujete. A všimněte si na etiketě „Cerevisia Quadragesimae“, což je latinsky „postní pivo“.
Aby bylo jasno, postní pivo nedělá ze čtyřicetidenního půstu prodloužení Mardi Grasu [Slavnost začínající na Zjevení Páně a končící den před Popeleční středou – pozn. překl.] V roce 2011 se jeden nevyhraněný křesťan a domácí sládek jménem J. Wilson rozhodl zkusit tekutý půst paulanerských mnichů. Vyrobil si svůj vlastní doppelbock bohatý na živiny a během celého půstu včetně nedělí pil jenom jej a vodu [tzn. stejně jako tito mniši nepožíval žádnou další stravu]. Spíš než že by se Wilson potácel v mlžném oparu, zhubnul 12 kg a „shledal, že funguje tak bystře, jak to nezažil nikdy předtím“ (jeho úplné svědectví si můžete přečíst zde). Získal také nový respekt vůči mnichům a vůči jejich každoročnímu uznání své křehkosti a závislosti na Bohu...
Zdroj: Aleteia
Překlad: D. Grof