pondělí 16. září 2024

Přijetí Novus Ordo „biskupa“ ze strany FSSPX (2024)

 

Přijetí Novus Ordo „biskupa“ ze strany FSSPX (2024)

Skandální a vážně nebezpečné

13. září 2024

Letošní rozhodnutí FSSPX uctít Novus Ordo biskupa Vituse Huondera a širší aktivity FSSPX ve vztahu k modernistickým vlivům jsou dalším vedlejším produktem dohody uzavřené s modernistickým Římem v roce 2012. „Biskup“ Vitus Huonder, který zesnul na velikonoční středu, byl pochován v Écône (což je samo osobě skandální) vedle arcibiskupa Marcela Lefebvra.

FSSPX ukládá „biskupa“ Vituse Huondera v semináři v Écône

To, že se vynakládá tolik úsilí na uctění biskupa, který se nikdy veřejně nezřekl omylů Druhého vatikánského koncilu a nové mše, je skandální. Tuto snahu lze vnímat jako pokus uklidnit nové církevní autority v Římě nebo vyhovět předpokládaným požadavkům ze strany papeže Františka a jeho nástupců. Jeví se to jako širší snaha těsněji se připoutat k Římu a obětovat věroučnou integritu za jeho přízeň.

Kritické hodnocení ze strany P. Ruize

V emailu z 19. dubna 2024 vyjádřil P. Ruiz hluboké znepokojení ohledně kroků FSSPX týkajících se biskupa Huondera:

Tolik pokrytectví. Pochovávají ho se všemi poctami, jako by byl hrdinou Víry, i když ve skutečnosti byl koncilním biskupem a modernistou, který se nikdy veřejně nezřekl svého modernismu. A to vše v domě, který postavil monsignor Lefebvre, skutečný hrdina Víry. Tolik nespravedlnosti v jediném činu! Biskup Fellay ve svém kázání zůstává pouze u obecných slov. Nejprve říká, že biskup Huonder byl během svého pobytu v FSSPX velmi přívětivý a dobrý a že nebyl kritický ani konfrontační.

FSSPX zavěšuje pamětní desku „biskupa“ Huondera v semináři v Écône

Na začátku svého pontifikátu papež František požádal čtyři biskupy, aby vstoupili do kontaktu s FSSPX. Jeden z nich, biskup Huonder, později požádal, aby mohl žít v rámci FSSPX. Monsignor Fellay také řekl, že papež František považuje FSSPX za katolické a že papež Benedikt XVI. prohlásil, že FSSPX má pro Církev velkou důležitost. Podle něj FSSPX dnes zachovává celou Tradici (což není pravda, protože značnou část nauky skrývá). A že biskup Huonder přijal Tradici už jen tím, že přijal život v FSSPX a že požádal, aby byl pohřben v Écône.

Ve skutečnosti byl biskup Huonder zástupcem papeže Františka v rámci FSSPX. A pro biskupa Fellayho Tradice spočívá spíše v otázce liturgie a svátostí než ve věroučném obsahu. To je nový omyl „liturgie bez věrouky“ prosazované Novobratrstvem. Boj proti omylům se v jeho vizi Tradice neobjevuje!

Obavy o platnost svátostí

Skandál ještě prohloubil kněz z kanadského hnutí Odporu, který zdůraznil:

„Biskup“ Huonder vede obřady křižmové mše (Vitus Huonder, P. Jeindl a P. Schreiber, 6. dubna 2023)

Věděli jste, že minulý rok nechalo FSSPX světit svaté oleje používané při svátostech Novus Ordo biskupa? Učinil tak tradiční formou, nebyl však podmínečně přesvěcen našimi biskupy, a proto je jeho biskupská hodnost pochybná, stejně jako jeho oleje. Řekl jsem P. Herkelovi, že by měl informovat své věřící, protože mají právo vědět, odkud svaté oleje pocházejí. Prohlásil, že věřící to nemají právo vědět a že musí dělat to, co kněží: důvěřovat představeným.

Symbol posunu FSSPX

Zřízení pomníku biskupu Huonderovi, jak je uvedeno v příspěvku na Gloria.tv ze 4. července 2024, odráží znepokojivý trend v FSSPX. V titulku se píše:

„Pomozte a přispějte na pomník Jeho Excelence biskupa Vituse Huondera.“

Současná trajektorie FSSPX, o níž svědčí kroky týkající se biskupa Huondera a pochybnosti o svátostech, poukazuje na významné odchylky od tradiční katolické nauky a od postoje arcibiskupa Lefebvra.

Uctívání Novus Ordo biskupa, který se nezřekl omylů Druhého vatikánského koncilu a nové mše, spolu s používáním zcela jistě pochybných, dubiózních a potenciálně neplatných svatých olejů podtrhuje znepokojivý posun v rámci FSSPX. Zdá se, že tento posun upřednostňuje církevní přízeň před věroučnou čistotou a odráží širší kompromis s modernistickými vlivy.

K tomuto článku přidáváme rozpravu o přístupu arcibiskupa Lefebvra k „novým obřadům“ biřmování, abychom poskytli kontrastní pohled, který názorně ukazuje obezřetnost a ostražitost nutnou při vypořádávání se s modernistickými deformacemi, a abychom v kontrastu s dnešním FSSPX ukázali Bratrstvo pod vedením arcibiskupa, kdy nedělalo kompromisy. [Tato rozprava není vzhledem ke své délce součástí českého překladu. Jasně z ní ale vyplývá, že arcibiskup Lefebvre zaujímal velmi obezřetný až odmítavý postoj ke všem novým svátostem. – pozn. překl.]

Věřící musí zůstat bdělí a musí sledovat, jak tento vývoj pokračuje.

Zdroj: The Trumpet

Překlad: D. Grof