úterý 17. října 2023

Je požehnáním žít v době velké apostaze (2020)

 

Je požehnáním žít v době velké apostaze (2020)

Náš Pán nám říká, že většina lidí jde do pekla. Například zde:

Vcházejte těsnou branou! Neboť široká je brána a prostranná je cesta, která vede do záhuby, a mnoho je těch, kteří jí vcházejí. Jak těsná je brána a úzká cesta, která vede k životu, a málo je těch, kteří ji nalézají!“ (Mt. 7:13–14)

Stejně, jako nikdo nezachránil svůj život mimo Noemovu archu, tak nikdo nezachrání svou duši mimo katolickou Církev.

Většina katolíků je nedbalých a špatných. Sv. Řehoř Veliký, učitel Církve, učí: „V Církvi je mnoho špatných a málo dobrých.

Sv. Tomáš Akvinský učí, že většina katolíků jde do pekla, protože nežijí svou katolickou Víru.

Vlažnost je tedy největším nebezpečím pro naši spásu.

Snadný, pohodlný katolický život oslabuje naši víru a ochlazuje naši křesťanskou lásku. Když svět zle napadá naši Víru, když Kristus, náš Mistr, znovu snáší Své utrpení ve Svém Mystickém těle, nutí nás to neustále bojovat za svou Víru a zbavovat se své vlažnosti.

Takto tuto pravdu učil sv. Hilarius z Poitiers:

Když je naše Víra napadána, roste. Proto je naše Víra bezpečná v nebezpečích a v bezpečí je naše Víra v ohrožení.“

Jedním z raných kněží-bojovníků katolického Odporu proti Druhému vatikánskému koncilu byl P. James Dumphy, kněz z kongregace Misionářů Matky Boží z La Saletty ze St. Louis. Když v 70. letech 20. století učil tradiční katolíky při víkendových misiích, bylo jedním z jeho pravidelných témat to, jaké je požehnání žít v době velké apostaze. Vyjadřoval to jadrně, když říkal, že tato apostaze nás nutí být „světci nebo satanisty“.

Tato apostaze, která nás obléhá a bombarduje naši Víru, převyšuje nesčetné krize, které vždy katolickou Církev napadaly. Pokud neustále bojujeme za Krista proti světu, pak si svou Víru uchováme a posilujeme ji.

Ale ti, kteří neustále nehovoří o Víře a nepřemýšlejí o ní, budou neustále slábnout, a i když se nestanou satanisty, stejně ztratí duši.

Naše padlá přirozenost nás přitahuje k vlažnosti a peklu. Když budeme každý den bojovat proti současné apostazi, můžeme díky Boží milosti toto velké nebezpečí pro naši spásu překonat. Děkujme Bohu za dar, že žijeme v této velké apostazi!

Zdroj: Catholic Candle

Překlad: D. Grof