úterý 31. října 2023

Důvody proč neslavit Halloween (2020)

 

Důvody proč neslavit Halloween (2020)

Halloween je nekatolický a proto mnoho tradičních katolických kněží po celá léta učí, že by katolíci neměli tento svátek slavit.

Halloween, jejž pohané nazývají Samhain, je starobylý pohanský svátek, který čarodějnice a jiní pohané stále slaví 31. října. Pohané jej obvykle popisují jako nejdůležitější svátek svého (falešného) náboženství viz například článek I'm Wiccan and This is What Halloween Means to Me (Jsem wiccan a tohle pro mě Haloween znamená) na webu witchway.net.

Kromě naprostého protikladu mezi katolicismem a pohanstvím existuje mnoho důvodů, proč je Halloween v rozporu s katolickou vírou:

● Předvečer svátku Všech svatých je dnem pokání, tradičním postním dnem. Halloween je naprostým opakem: je zpodobňován jako den hodování, sladkostí a jezení i mezi jídly (což je v postním dni všechno těžký hřích).

● Katolická Církev bere čarodějnice, kouzla a démony velmi vážně a vyžaduje, aby se její děti od nich držely dál. Halloween je pravým opakem. Vykresluje čarodějnice, kouzla a démony jako přátelské, legrační a neškodné.

● Dny, které katolíci slaví, jsou o životě a spáse. Například Vánoce jsou o narození Našeho Pána jako člověka. Dokonce i Velký pátek je o životodárné oběti Našeho Pána na Kříži z lásky pro nás, aby nám otevřel brány nebeské. (Tato životodárná oběť lásky, která umožňuje spásu, je důvodem, proč Církev tento den nazývá Dobrý pátek [v angličtině Good Friday]). V naprostém rozporu s katolickými oslavami je Halloween převážně o smrti a ničení.

● Katolicismus bere smrt velmi vážně. Církev na nás naléhá, abychom vážně rozjímali o smrti a připravovali se na ni. Mnozí světci měli u svého lůžka lebku, aby jim vždy připomínala, že jsou na zemi, aby se připravili na smrt. Halloween je opakem. Je to čas smějících se kostlivců, náhrobků s legračními nápisy a lehkovážného přístupu k smrti bez jejích věčných následků.

● Katolicismus bere hřích velmi vážně. Církev nás napomíná, abychom měli hrůzu z hříchu a považovali jej za jediné skutečné zlo a velkou pohromu. Halloween je opakem. Je to lehkovážný přístup ke hříchu, například, když útočníci v kostýmech náhodně vyvolají nevyprovokovaný zmatek se spoustou krve, a to vše bez důsledků pro realitu.

● Katolicismus si cení krásy a řádu. Halloween je pravým opakem. Halloween oslavuje ošklivost a neřád například groteskními malovanými jizvami „zdobícími“ ošklivé a děsivé příšery.

● Katolicismus si cení míru. Halloween je pravým opakem. Vyzdvihuje náhlé a nevyprovokované násilí, a to vše bez důsledků pro realitu.

● Katolická Církev zakazuje seance a všechny pokusy o vyvolávání mrtvých. Čarodějnice a jiní pohané věří, že svátek Samhain nastává, když se stírají hranice mezi světem živých a mrtvých a kdy se duchové mrtvých mohou vrátit na zemi. Této pohanské víře se o Halloweenu vzdává čest všudypřítomnou výzdobou a kostýmy s motivem duchů.

● Obvyklým pozdravem dětí, které koledují je: „Koledu nebo něco provedu“. Zamyslete se nad tím. Jakkoliv bezmyšlenkovitě se tato věta vyřkne, přesto má formu hrozby: Pokud mi nedáte sladkosti, udělám něco, co se vám nebude líbit!

● Mezi nejobvyklejšími ozdobami o Halloweenu jsou pavouci. Pavouci jsou důležité pohanské symboly a jsou považováni za průvodce do okultního světa viz například web druidry.org a whats-your-sign.com.

Všechny úvahy výše ponechávají zcela stranou světskost, konzumerismus, neslušné kostýmy atd., které k Halloweenu patří.

Protože je Halloween v mnoha ohledech naprostým opakem všeho katolického, nepřekvapí, že je Halloween stále populárnější, jak se společnost stále více vzdaluje od katolicismu.

Někdo by mohl namítnout, že Halloween je „všechno jen legrace“ a nemá se brát vážně. My odpovídáme: pokud je katolík ochotný účastnit se nekatolických věcí, které jsou „všechno jen legrace“, kde bude dělící hranice? Pokud bude koledování „z legrace“ zahrnovat pošlapání kříže, bude to v pořádku? Jak můžeme společnost znovu získat pro Krista Krále, pokud se „z legrace“ účastníme protikatolických věcí?

Co by měl tedy katolík udělat? Neúčastnit se Halloweenu! Namísto toho slavit svátek Všech svatých ještě více než dříve! Pokud tam, kde bydlíte, chodí koledníci, navrhujeme vám pověsit o Halloweenu na dveře cedulku, která říká:

Milé děti ze sousedství:

Naše rodina je katolická a proto neslaví pohanský svátek Halloween. Proto dnes nerozdáváme sladkosti.

Zítra (1. listopadu) je však velký svátek Všech svatých a my vás velice rádi přivítáme a dáme vám sladkosti, pokud budete chtít přijít. Přijďte, prosím, mezi 13-20 h.

Není nutný žádný kostým. Pokud se však rozhodnete obléct za světce, s radostí budeme s nadílkou ještě štědřejší, abychom ocenili vaše úsilí.

S přáním všeho dobrého!

Vaši sousedé

[jméno]

Zdroj: Catholic Candle

Překlad: D. Grof