neděle 26. března 2023

Komentář Eleison DCCCXIX – Velký obraz (2023)

 

Komentář Eleison DCCCXIX – Velký obraz (2023)

(819)

25. března 2023

VELKÝ OBRAZ    

Všem čtenářům, kteří mají přístup k internetu a kteří se chtějí osvobodit od snůšky lží, jež tvoří oficiální narativ rusko-ukrajinské války, jsou na YouTube stále dostupní přinejmenším čtyři pozoruhodní lidé, kteří říkají pravdu a kteří dosud prokazovali, že jsou reportéry, na něž se člověk může spolehnout, pokud jde o poznání toho, co se skutečně děje na nešťastné Ukrajině. Jsou to tři Američani, plukovník Douglas MacGregor, Scott Riter a Gonzalo Lira, a tým dvou Řeků, kteří působí pod jménem The Duran, Alex Cristoforou a Alexander Mercouris, který žije v Londýně. Na adrese https://www.youtube.com/watch?v=021JkYHJy1Y lze najít The Duran v úžasné konverzaci k celému pozadí války, která pochází z doby těsně před Vánocemi minulého roku, ale není zastaralá. Zde je souhrn této konverzace:

Cílem Západu na Ukrajině je zničení Ruska. Dodávání raket dlouhého doletu a dronů ze strany NATO není o tom, aby Ukrajina dosáhla vojenského vítězství. Je o vytváření chaosu a zasévání neklidu a rozdělení v Rusku.

Krizi na Ukrajině připravil Západ s tím, že dojde k barevné revoluci v Rusku a ke změně režimu. Sankce měly vyvést ruské vedení z rovnováhy a ruský lid měl povstat a při zhroucení ekonomiky svrhnout Putina. Stal se však opak. Ruská ekonomika je stabilní, Putinova popularita zůstává vysoká a Rusko se nyní pustilo do velkého vojenského zbrojení, aby rozdrtilo Ukrajinu.

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová připustila, že Minská dohoda (podepsaná Ruskem a Ukrajinou v roce 2014) sloužila jen k tomu, aby Západ získal čas znovu vyzbrojit Ukrajinu. Rusko se rozhodlo, že přímá konfrontace se Západem je nyní nevyhnutelná. Buď se NATO rozpustí a EU se rozpadne, nebo dojde ke konfliktu. Bude se NATO nadále rozšiřovat k Rusku, nebo se postaví čelem k realitě?

Neokonzervativci ve Washingtonu však vedou Západ do pasti. Půjdou až na mizinu, aby dotáhli válku až do posledního Ukrajince. Vyzývají k přístupu „za každou cenu“, včetně toho, že americké vojenské boty vstoupí na tuto půdu, aby vyšlapaly stezku k ukrajinskému vítězství (tento požadavek už v Londýně vznesl novinář deníku The Guardian Simon Tisdall). Rozmístění amerických jednotek na Ukrajině bude znamenat třetí světovou válku. Bude Pentagon vzdorovat této strategii neokonzervativců? Možná, ale může to záviset na tom, kdo bude v USA u moci, pokud se válka protáhne.

Hlavní překážkou pro neokonzervativce není Rusko, ale Čína. Čína má mnohem větší ekonomiku než Rusko a má mnohem větší armádu. Strategie neokonzervativců je, aby USA postupovaly tvrdě a rychle na Ukrajině, vyřadily Rusko změnou režimu a měly pak volnou cestu k válce s Čínou. Je to nebezpečná hra typu „vítěz bere vše“. Blížíme se poslednímu dějství této hry. Záměrná sabotáž plynového potrubí Nord Stream názorně ukazuje, jak daleko až neokonzervativci zajdou. Pokud jste připravení vyhodit do vzduchu plynové potrubí, u čeho se až zastavíte?

Velkou výhodou této prezentace války na Ukrajině je, že dává nejpřesvědčivější odpověď na závažné otázky: Proč se vůbec vede tato válka, která je tak škodlivá pro tolik národů? Kdo za ní nakonec stojí a co je jeho motivací? Aby Bůh potrestal odpadlé pohany po celém světě, používá jako svou metlu jisté plemeno lidí („neokonzervativců“) při jejich úsilí o dosažení té tyranie nad světem, o níž jsou přesvědčení, že je jejich právem. Způsobují nepředstavitelnou škodu, ale nemohou nikdy zajít dál, než kam jim On dovolí. A nic menšího způsoby lidí nezmění.

Kyrie elesion

Zdroj: The St. Marcel Initiative

Překlad: D. Grof