úterý 14. ledna 2020

Arcibiskup byl rošťák (2018)


Arcibiskup byl rošťák (2018)
Poznámka REX!: Následující článeček je výňatkem z biografie biskupa Williamsona, The Voice of the Trumpet: An Unfinished Symphony, a popisovaná událost se odehrála někdy na přelomu 70. a 80. let, kdy tehdejší pater Williamson vyučoval v semináři v Écône pod vedením arcibiskupa Lefebvra.
***
Na obrázku může být: tree , sky , plant , house a outdoor
Jednoho zimního dne napadl v Écône sníh a pokryl seminář bělostnou čistotou chladných vloček. Seminaristé, kteří se díky možnosti zadovádět si vrátili zpět do chlapeckých let, se shromáždili na dvoře kolem sochy papeže sv. Pia X. Protože to byli mladí muži, prostě jen blaženě neprošli „čerstvě padlým sněhem“, ale nechali převládnout hlubší instinkty, z křišťálově čistých vloček utvořili zbraně a se sněhovými koulemi v rukách pochodovali vpřed ve dvou armádách vstříc jakoby válečnému střetu.
Bitva, která vypukla, však náhle ustala. Na dvoře se objevil P. Williamson, aby absolvoval svou každodenní zdravotní procházku. Na krátkou chvíli se mokré zimní nepřátelství pozastavilo a na dvůr se vrátil zbožný klid. A pak, právě když se tento „mírotvůrce“ připravoval opustit prostranství, jej jedna sněhová koule, hozená po dokonalé dráze, trefila zezadu přímo do krku. Když se otočil, překvapilo jej – stejně jako ohromené seminaristy – že vidí, jak si arcibiskup Marcel Lefebvre utírá ruce...
Zdroj: The Voice of the Trumpet: An Unfinished Symphony, David A. White, BRN Associates, Inc., 2018, str. 131
Překlad: D. Grof