středa 17. května 2023

Kdo nebo co je Katechon? (2023)

 

Kdo nebo co je Katechon? (2023)

Eric Bermingham

25. dubna 2023

Jedním z kontroverzních eschatologických témat dneška je identita „Katechona“ (řecký výraz pro „toho, kdo zdržuje“) z druhého listu Thesalonickým 2:6-7. Katechon, je tím, kdo zdržuje Antikrista.

Také co (ho)[Antikrista] nyní zdržuje, aby se zjevil (teprve) svým časem, víte. Neboť skrytá bezbožnost (již) působí, jen je potřebí, aby ustoupil z cesty ten, kdo zdržuje.

Sv. Pavel předpokládá, že Thesaloničtí vědí, o čem hovoří, i když se na Katechona odvolává zároveň jako na „co“ i na „ten“. Tradiční chápání identity Katechona bylo, že jde o Římskou říši, která může být personifikována římským císařem. Podle našich učebnic dějepisu však Římská říše na Západě padla v roce 476 po Kr. Jak by tedy mohla být Katechonem? A pokud Antikrista nezadržuje Římská říše, co tedy?

Abychom to mohli vyřešit, pomůže nám nejprve vědět, co přesně je zadržováno. Sv. Pavel o tom hovoří v kontextu „vzpoury“ (srov. verše 3-5). Obecně je to chápáno jako konečná všeobecná apostaze – odpadnutí od katolické Víry a dokonce i od všeobecného řádu věcí – která připravuje scénu pro tři a půl letou vládu Antikrista. A stejně jako existovalo množství předchůdců Antikrista (Hitler, Stalin, Mao atd.), existovalo v minulosti i množství vzpour [proti Bohu] (protestantská revoluce, Francouzská revoluce, bolševická revoluce, sexuální revoluce v 60. letech 20. stol. atd.).

Společným pojítkem všech vzpour od doby sv. Pavla je všeobecné rozvrácení ustanoveného řádu – ať už ve světské či náboženské oblasti. Víme, že toto je ten případ, kdy sv. Pavel povzbuzuje Thesalonické, aby když čelí vzpouře, učinili následující: „stůjte pevně a zachovávejte podané nauky, kterým jste se naučili ať naším kazáním ať naším listem!“ (verš 14) Když značná část populace odmítá dávno ustanovené tradice, víte, že revoluce je ve vzduchu.

Během vlády Antikrista – jenž bude světským vládcem, který se nechá uctívat jako bůh – bude také existovat zvrácený náboženský vůdce. Ve Zjevení sv. Jana (Apokalypsa) je Antikrist nazýván šelmou z moře. Je zde však ještě jedna šelma ze země, která je také nazývána falešným prorokem (Zjevení 13:11-12):

A spatřil jsem jinou šelmu, jak vystupuje ze země. Měla dva rohy jako beran a mluvila jako drak. Prováděla totéž násilí jako ona první šelma, a to před její tváří. Popouzela zemi i její obyvatele k tomu, aby se klaněli první šelmě, jejíž smrtelná rána se zahojila.

Výraz „jako beran“ lze chápat tak, že jde o náboženského vůdce, protože zrcadlí Krista, velikonočního Beránka. „Drak“ zmíněný v tomto verši je všeobecně považován za ďábla neboli satana. Tito tři – šelma/Antikrist, druhá šelma/falešný prorok a drak/satan – budou na konci času svrženi do pekla (srov. Zjevení 19:20 a 20:9-10).

Než započne vláda Antikrista, musí tedy nejprve dojít k rozvrácení ustanoveného řádu. Jak revolucionáři vědí, dosáhne se toho nejjednodušeji pomocí mravního zkažení. „Abecední hnutí“ [LGBT…] je toho v tuto chvíli nejviditelnější formou. Iracionální výzvy, masová propaganda a násilné útoky na samotnou povahu toho, co muž či žena opravdu jsou, podkopávají základ společnosti – rodinu. Pokračování lidstva závisí na lidech, kteří to správně pochopí. Ti, kteří se tuto pravdu snaží odstranit, pracují na zničení společnosti.

Toto strašlivé zkažení a bezbožný klam nakazily dokonce i členy katolické Církve. Německá synoda slibuje žehnat homosexuálním svazkům navzdory řádu, který Bůh od počátku ustanovil. Naštěstí v Církvi ještě existují ti, kteří tuto hrozbu rozpoznávají.

Hnutí za odstranění latinské mše je dalším pokusem o svržení ustanoveného řádu. V nové mši zcela chybí obětní povaha mše, kterou nejlépe vyjadřuje tradiční latinská mše. Biblická kniha Daniel říká, že „každodenní oběť“ bude odstraněna na tisíc dvě stě devadesát dní (verš 12:11), kdy bude vztyčena modla pustošitele. To se obecně chápe tak, že se během vlády Antikrista tři a půl roku nebude veřejně sloužit Svatá mešní oběť. Někteří lidé díky tomu věří, že tradiční latinská mše je také něčím, co zadržuje Antikrista.

V mnoha částech křesťanského proroctví je však tím, kdo zadržuje Antikrista, francouzský katolický Monarcha, který bude světu vládnout během období míru slíbeného ve Fatimě. Toto období podle všeho začíná hned po třech dnech temnoty a trvá až do počátku vlády Antikrista. Tento francouzský král může být také chápán jako poslední římský císař. Říká se také, že ukončí francouzskou občanskou válku, která bude zuřit ve stejné době jako občanská válka v Itálii. To je vodítkem, jak ho lze na začátku rozpoznat.

Francouzská mystička Marie-Julie Jahenny tvrdila, že tento velký král bude potomkem Ludvíka IX. i Ludvíka XVI. Vlastně se zdá, že byla přesvědčena, že Jindřich V., hrabě z Chambord (+1883) doslova vstane z mrtvých a stane se francouzským Monarchou. To by byla skutečně bezprecedentní událost. Existují však podobné legendy o vladařích, kteří vstali z mrtvých včetně krále Artuše, Fridricha Barbarossy (+1190) a dokonce i Římského císaře Fridricha II. (+1250), u nějž existuje i ta zvláštnost, že byl také považován za postavu antikrista. Dokonce jsou lidé, kteří vyhlížejí návrat Donalda Trumpa z jakési politické smrti (což by však nebylo považováno za nadpřirozenou událost).

Proradný Antikrist spolu se zkaženým náboženským vůdcem bude nakonec vládnout světu, i když jen na krátký čas před druhým příchodem Krista. Podle biblického proroctví donutí celý svět přijmout značku na ruku nebo čelo a uctívat obraz, který mluví (Zjevení 13:15). Ti, kteří odmítnou, nebudou moct nic kupovat ani prodávat (verše 13:17) a budou trpět strašlivým pronásledováním. Časy, ve kterých teď žijeme, jsou toho předzvěstí.

6. května 2023 se plánuje korunovace krále Karla III. a někteří lidé jsou přesvědčení, že je postavou antikrista, zvláště když se vezmou v potaz jeho vazby na Světové ekonomické fórum a skutečnost, že jeho symbolem, jakožto prince waleského, je rudý drak. Zdá se, že papež František podporuje skoro všechno, co světové vládní organizace dělají, a po celém světě potlačuje latinskou mši. Zdá se, že na cestě je i nějaká forma digitální měny, která nahradí fyzické peníze, a přístupná může docela jednoduše být prostřednictvím čipu pod kůží. ChatGPT je nová technologie, kterou někteří lidé vnímají (a používají) jako novodobou věštírnu. Nepochybně žijeme v zajímavé době.

Na nadpřirozené úrovni se zdá, že tím, co zadržuje jednosvětovou vládu, je tradiční katolicismus. Na přirozené úrovni si myslím, že je to hlavně americká armáda. Americké námořnictvo udržuje námořní cesty otevřené, ale nejnovější rakety a technologie dronů učinily námořní lodě prakticky zastaralými. Plukovník Douglas Macgregor nedávno řekl, že existují dva typy námořních plavidel: ponorky a cíle. Každá loď včetně letadlových lodí může být snadno zničena pomocí rozsáhlé salvy raket. Potopení amerických lodí by bylo pro americkou veřejnost šokem a koncem americké vojenské globální hegemonie a svrchovanosti USA. Pak by byly otevřené dveře po Nový světový řád.

Zdá se, že politika Joea Bidena je naplánovaná tak, že srazí moc USA dolů, aby mohla povstat jednosvětová vláda, i když připouští, že bude existovat světová vláda ale budou za ní zodpovědné Spojené státy. Vladimír Putin a Si Ťin-pching nebudou souhlasit – určitě budou také usilovat o nadvládu. Politika papeže Františka udržuje katolickou Církev v linii se Spojenými národy.

Podvodná covidová pandemie byla testem na to, co se jako trvalé zamýšlí až zmizí občanská práva. Konec petrodolaru by mohl přivítat globální elektronický měnový systém.

Proroctví však říkají, že vítězství Neposkvrněného Srdce Panny Marie zasáhne, aby nás zachránilo ze současné šlamastyky. Katolická Víra bude uchována v Portugalsku. Francouzský Monarcha povstane, aby nejprve zachránil Francii a pak zbytek Evropy a světa. Válka na Ukrajině se rozšíří na zbytek Evropy, ale teprve těsně předtím, než se Rusko obrátí a vrátí se k pravé Víře. Existují i ruská pravoslavná proroctví o carovi, který tomu napomůže.

Proroctví také říkají, že hned potom, co bude svět očištěn skrze tři dny temnoty, sám sv. Petr jmenuje reformního papeže a ten obnoví Církev. Přijde skutečně pravý ekumenický koncil, který svede dohromady všechny křesťany – jakožto katolíky – a vyhlásí mariánské dogma o Spoluvykupitelce a Prostřednici.

Toto bezprecedentní období míru bude trvat asi jednu generaci („dvacet pět let dobré sklizně“ dle Melanie z La Saletty). Na konci tohoto období povstane v Jeruzalémě Antikrist a francouzský Monarcha tam pojede, zřejmě, aby se mu postavil. Po této konfrontaci francouzský Monarcha – Katechon – (který možná bude smrtelně zraněný nebo rozpozná právě nadcházející smrt) položí na konci své vlády svou korunu na Olivetskou horu. Katechon tak bude nakonec odstraněn z cesty.

Zdroj: The Fatima Center

Překlad: D. Grof