čtvrtek 4. dubna 2024

Františkův pontifikát plný špatných znamení (2024)

Františkův pontifikát plný špatných znamení (2024)

Během vatikánské velikonoční mše spadla ikona Krista Vykupitele

2. dubna 2024

Během mše ve Vatikánu na Boží hod velikonoční způsobil silnější poryv větru to, že na zem spadla a poničila se starobylá ikona Krista Vykupitele stojící na nádvoří čelem k bazilice sv. Petra. Dva pořadatelé okamžitě zakročili, aby těžký stojan, který během velikonočního obřadu spadl jen pár metrů od papeže, postavili na místo. Jde o neobvyklou a zvláštní příhodu, nad níž se mnozí pozastavovali ve snaze rozpoznat v ní poselství, jako kdyby tato skutečnost mohla být nebeským znamením schopným odhalit budoucí události. 

Jistě jde o nepředvídatelnou anomálii, která se nevyhnutelně srovnává s dalšími znameními, jež se v posledních letech objevila v souběhu s významnými změnami ve Vatikánu. Například proslulý blesk, který udeřil do ohromného železného kříže umístěného na vrcholu baziliky sv. Petra v roce 2013 přesně v den, kdy se tehdejší papež Benedikt XVI. vzdal Petrova trůnu, aby se stáhnul do soukromí na Vatikánském pahorku. Bylo to v únoru, pršelo a tato tajemná fotka vyfocená fotografem agentury ANSA během bouřky obletěla svět a symbolizovala historický, takřka apokalyptický, moment, který měl pro mnohé prorocký význam.

Na seznamu symbolických fotek zachycených objektivy fotožurnalistů, ale i mobilními telefony obyčejných věřících, jsou některé dost nezvyklé, na něž když se podíváme zpětně, s odstupem času, tak skutečně vypadají jako by varovaly před nadcházejícími radikálními změnami nebo významnými přechody. Například během konkláve byl na vatikánském náměstí spatřen nikdy předtím neviděný člověk oblečený v potrhaném františkánském řeholním rouchu, bosý, jak prochází davem. Onen člověk pak nehybně stál a modlil se v chladném mrholení, které ten den panovalo.

Pak byla o chvíli později během modlitby Anděl Páně vypuštěna holubice míru, která byla v letu okamžitě napadena a smrtelně zraněna vránou a rackem. A dále: Během slavné mše na náměstí spadl jeden kardinál kurie ze svého křesla a skončil na zemi, což se stalo symbolem kurie, kterou měly Bergogliovy drakonické kroky brzy obrátit naruby. V té době připravoval reformu, která měla dát novou strukturu a směrnice tomuto aparátu, vymazat staré světské výsady a úplně zrušit mnoho obyčejů. To byl tvrdý krok, který měl v Římě obrovský ohlas.

A dále: Holubice, které byly vypuštěny během papežovy cesty do Arménie na hranicích s Tureckem. Ptáci se nevysvětlitelně vrátili. František byl s arménským patriarchou Karekinem II. ve středověkém klášteře Chor Virap. K překvapení všech přítomných ptáci uletěli pár metrů, zakroužili a nevysvětlitelně se vrátili zpátky. O přeletu hranic nechtěli ani slyšet. Mír s Tureckem a Ázerbájdžánem nikdy nenastal, dokonce se už tehdy připravovaly válečné události. Pak přišlo na řadu náhlé zřícení střechy chrámu poblíž Kapitolu, posvátné budovy svěřené jezuitům a zasvěcené svatému Josefovi, který je patronem Církve. Katastrofální zřícení si naštěstí nevyžádalo žádné oběti na životech, nicméně otázky o metafyzickém významu na sebe ani při této příležitosti nenechaly dlouho čekat.

Předtím během dvou předešlých pontifikátů se staly dvě příhody, které přiměly k zamyšlení.

První se stala při pohřbu Jana Pavla II. V Církvi končil jeden velmi dlouhý pontifikát, který trval více než dvacet let. Na hrubou dřevěnou rakev na náměstí byl položen těžký evangeliář, který se díky poryvu větru náhle otevřel a zdálo se jako by vítr otáčel stránky jako když chce říct, že duch Slova bude nadále vát a putovat v čase a prostoru a šířit se do všech čtyř stran. Krátce poté, co byl zvolen Joseph Ratzinger, si během první plánované cesty (Světový den mládeže v Kolíně v Německu) svědci vzpomínají na podivné znamení. Dřevěný kříž Světových dnů mládeže, který byl trvale upevněn na říčním člunu plujícím po Rýnu s novým papežem a několika mladými lidmi na palubě, byl poryvem větru doslova rozlomen ve dví. 

Tentokrát je to však starobylá ikona Krista Vykupitele, která skončila na zemi. A ze všech dnů právě na Boží hod velikonoční. Jaký to může mít význam? Objevují se ty nejbizarnější hypotézy...

Zdroj: Rorate Caeli

Překlad: D. Grof