středa 14. září 2022

Jan XXIII. byl podle italské lóže zednář (2022)

Jan XXIII. byl podle italské lóže zednář (2022)

Webové stránky Grande Oriente Democratico jsou místem pro setkávání italských zednářů, hlavně těch, kteří jsou členy lóže Grande Oriente d´Italia di Palazzo Giustiniani, aby zde vyjadřovali své myšlenky a názory.

Text publikovaný na tomto webu 26. října 2019 oslavuje výběr boloňského arcibiskupa Mattea Zuppiho a jeho povýšení do kolegia kardinálů. Web chválí Zuppiho a dodává, že není zednářem na rozdíl od „bratra“ Jana XXIII. který zednářem byl.

Tento prostý dodatek pronesený jen mimochodem v souvislosti s jinou záležitostí nám poprvé poskytuje „oficiální“ zednářský zdroj, který reprezentuje italské zednářství a bez pochybnosti potvrzuje, že Jan XXIII. byl svobodným zednářem.

Čtenář si tento dokument může uschovat pro pozdější odkazy.

Text níže je naším překladem textu z italštiny, který se objevuje jako fotokopie pod ním.

Originál si můžete přečíst zde.

Matteo Zuppi, nově kreovaný kardinál, významně cituje sv. Jana XXIII. (bratra Angela Roncalliho), pokud jde o duchovní otcovství a bratrství.

Když opětovně gratulujeme novému kardinálovi-knězi z [Komunity] sv. Egidia, jak jsme již učinili zde, prohlašujeme, že jsme zvláště potěšeni, že nezednář Matteo Zuppi, který byl jen nedávno jmenován kardinálem, chtěl významně zmínit církevního světce, jakým byl papež Jan XXIII. (náš zednářský bratr Angelo Roncalli ve světě), aby tím zpečetil svou novou pastorační misii, aby poděkoval boloňskému lidu za oddanou blízkost jeho dílu a osobě a aby zdůraznil duchovní význam nedávného svátku sv. Petronia, svatého patrona Boloně.

Matteo Zuppi dle této zprávy řekl:

„Řekl bych, že nejemotivnější chvílí tohoto pátku bylo kromě zaplněné Baziliky sv. Petronia a blízkosti lidu žehnání lidí, kteří byli na náměstí Piazza Maggiore. Bratrství a otcovství společně jsou, jak naznačil Jan XXIII., vyjádřením komunity, která se modlí za svého bratra, a to je velice krásná a velice důležitá věc.“

Tato slova tak připomínají velmi důležitý proslov z 11. října 1962 [tzv. projev „při svitu měsíce“], jímž papež Jan XXIII. zahájil Druhý vatikánský koncil. Tento proslov byl adekvátně interpretován ve svých esoterických a exoterických, náboženských a iniciačních, katolických a zednářských duchovních významech v kapitole IV knihy „Freemasons. Society of Unlimited Responsibility. The Discovery of the Ur-Lodges“, Chiarelettere, str. 160–162.

Vše se zdá být dobrým znamením pro Římskokatolickou církev, že se vydá na cestu – také pod vedením katolických vládců jako je Matteo Zuppi – směrem ke Třetímu vatikánskému koncilu, který může poskytnout adekvátní odpovědi na duchovní očekávání křesťanů ve třetím tisíciletí.

Grande Oriente Democratico small

Zdroj: Tradition In Action

Překlad: D. Grof