neděle 15. září 2024

Pokračování Umučení Krista Mela Gibsona se začne natáčet v únoru 2025 (2024)

 

Pokračování Umučení Krista Mela Gibsona se začne natáčet v únoru 2025 (2024)

„Zmrtvýchvstání Krista“ bude vyprávět o období mezi Ukřižováním a Zmrtvýchvstáním

15. září 2024

12. září 2024 bylo oznámeno, že v únoru 2025 se konečně začne natáčet dlouho očekávané pokračování tradičně katolického trháku Mela Gibsona „Umučení Krista“, který v roce 2004 získal Oscara. „Umučení Krista“ se stalo nejvýdělečnějším nezávislým filmem všech dob a Gibsonově produkční společnosti vyneslo 612 milionů dolarů. Velkou část těchto příjmů Gibson věnoval svému tradičně katolickému kostelu Svaté rodiny, který postavil v Agoura Hills v jižní Kalifornii. Gibson, stejně jako jeho otec Hutton, se hlásí k tradičnímu katolickému hnutí a vkládá své peníze do toho, čemu věří. Otevřeně řekl, že odpadlá koncilní církev a její papežové nejsou katolickou Církví.

Pokračování filmu Umučení Krista s názvem „Zmrtvýchvstání Krista“ se bude natáčet na Maltě a Gibson v současnosti jedná s maltským premiérem o jeho přípravě. James Caviezel, který v původním filmu ztvárnil Krista, již souhlasil, že si opět zahraje hlavní roli. Hlavním problémem bylo napsání scénáře. Gibson ho chce mít přesně podle svých představ a s Randallem Wallacem, scenáristou svého filmu „Statečné srdce“ z roku 1995, což byl rovněž kasovní trhák, který v tom roce získal pět Oscarů, včetně ceny za nejlepší film a nejlepší režii pro samotného Gibsona, už prošel nejméně šesti verzemi.

Písmo svaté poskytuje jen velmi málo informací o tématu pokračování, o tom, co se stalo po Kristově uložení do hrobu a odvalení kamene o Velikonoční neděli. Gibson naznačil, že pokračování bude filozofičtější a přímočařejší než původní mystický film a bude zobrazovat Krista, který „odchází do jiných sfér“. Ve skutečnosti může jít o jakési předpeklí, jak je předznamenává Homérova Odyssea a Vergiliova Aeneida. Vzhledem ke Gibsonovu tradičnímu katolicismu je možné, že se pro inspiraci obrátí ke slavnému „Peklu“ Danta Alighieriho z jeho „Božské komedie“. Dantovo dílo bylo vysoce ceněno mnoha papeži a on sám byl nazýván „Akvinským ve verších“, což odkazuje na univerzálního teologa Církve, svatého Tomáše Akvinského.

Zdroj: The TRADITIO Fathers

Překlad: D. Grof